Lasersko skidanje dioprtije i trudnoća

Lasersko skidanje dioptrije, koje spada u refraktivnu hirurgiju, predstavlja jednu od najbolje prihvaćenih i najuspešnijih intervencija na ljudskom telu, kojoj se do sada podvrgnulo blizu 40 miliona ljudi širom sveta. Procenat uspešnosti ove operacije iznosi 95%, a učestalost komplikacija je manja od 1%.

Međutim, kada je reč o trudnicama trebalo bi da se posavetuju sa oftalmologom o najboljoj opciji.

Promene u nivou hormona – promene u dioptriji

Usled hormonskih promena, zadržavanja tečnosti u organizmu kao i povećane količine krvi, većina trudnica će primetiti da se određene promene dešavaju i sa njihovim očima. Promene u nivou hormona mogu uzrokovati male promene u dioptriji. Jedna od mogućih dijagnoza može biti tzv. “lažna kratkovidnost” koja nastaje zbog grčenja ili preteranog naprezanja akomodacionog mišića (čija je funkcija da nam omogući jasno razlikovanje predmeta bez obzira na njihovu udaljenost). Takođe, hormonske promene, kao i promena sastava suznog filma, dovode do povećane suvoće očiju i iritacija. Zadržavanje vode u organizmu može prouzrokovati blago uvećanje ili zadebljanje rožnjače oka. Ova mala promena čula vida može dovesti do toga da trudnici bude neprijatno dok nosi naočare, koje su joj odgovarale pre trudnoće.

Sve navedene promene su normalne i srećom kratkotrajne, te nestaju u prvih nekoliko meseci nakon porođaja ili po prestanku dojenja. Ipak, ove promene su dovoljan razlog zašto se lasersko skidanje dioptrije ne savetuje trudnicama i dojiljama.

Lasersko skidanje dioptrije pre trudnoće

Rezultati prethodno urađene laserske korekcije vida neće biti narušeni u toku trudnoće. Ta intervencija se preporučuje pre i posle porođaja, a tokom trudnoće i dojenja se korekcija vida laserskim putem ne preporučuje. Ako planirate trudnoću i želite laserski skinuti dioptriju, najbolje bi bilo da skinete dioptriju barem 3 meseca pre trudnoće. Lasersko skidanje dioptrije je elektivan zahvat (nije nužan) pa nije problem ako se pričeka pravo vreme za njega.

Strah da će trudnoća ili sam čin poroda dovesti do vraćanja dipotrije je u potpunosti neosnovan i predstavlja samo jednu od predrasuda koje su u vezi sa ovom intervencijom.

Lasersko skidanje dioptrije tokom trudnoće

Ako ste već trudni, a želite laserski skinuti dioptriju, preporuka je da se pričeka sa zahvatom. Iako su promene na očima tokom trudnoće izrazito retke, a ukoliko dođe do promene dioptrije, ona će nestati kada se hormonski status stabilizuje. Prilikom izbora vrste porođaja (carski rez) laserska korekcija vida nema uticaja na rožnjaču. Uticaj na rožnjaču imaju drugi parametri poput stanja očnog dna, koje treba pregledati makar jednom godišnje. Zbog hormonskih promena i promena u suznom filmu javlja se suvoća oka i bilo bi najbolje pričekati kraj trudnoće odnosno stablilni menstrualni ciklus.

Prirodan porođaj ili carski rez

Verovatno ste već negde čuli, ili pročitali, da žene koje imaju visoku dioptriju nikako ne smeju da se porode prirodnim (vaginalnim) putem iz razloga što mogu oštetiti vid, pa čak i u potpunosti izgubiti vid prilikom napinjanja. Ovo je potpuno netačno.

Visoka dioptrija sama po sebi nije indikacija za carski rez. Ali, ukoliko pored izrazito visoke dioptrije postoje i drugi problemi sa okom, kao što je oslabljena/oštećenja mrežnjača i glaukom (visok očni pritisak), u tom slučaju se trudnici može predložiti carski rez kao opcija, ali i dalje nije obavezan, već je stvar ličnog izbora. Ogroman broj žena se iz straha odlučuje za carski rez, što nije ništa neuobičajeno. Niko ne bi želeo da poveća postojeći problem sa vidom i njihova odluka da rode bebu carskim rezom je sasvim logična u tom slučaju.

Vid nakon porođaja

Najčešće tegobe vezane za vid i oči koje pogađaju mame nakon porođaja su migrene, suvoća oka, crvenilo, naduvenost i zamućen vid. Dobra stvar je što su ove tegobe uglavnom privremene i povlače se u kretkom vremenskom periodu nakon porođaja. Mnoge žene se žale kako im se vid pogoršao nakon porođaja, a ono što se zapravo desilo jeste da se vid, usled bolje prokrvljenosti u trudnoći donekle izoštrio a zatim se vratio u prvobitno stanje nakon rođenja bebe, što je stvorilo iluziju da se vid pogoršao dok je zapravo ostao u istom stanju kakav je i bio pre. Naravno, može se desiti i da se vid prosto pogoršao u tom nekom periodu, nevezano od porođaja i trudnoće. 

Zašto izabrati nas?

Vrhunska tehnologija

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar raspolaže sa dve vrhunski opremljene operacione sale za operaciju katarakte, ugradnju premium sočiva, operaciju glaukoma i za lasersko skidanje dioptrije, kao i sa jednom manjom operacionom salom, gde se obavljaju manji hirurški zahvati poput uklanjanja čmička, davanje injekcija za lečenje bolesti žute mrlje i drugo. Pored operacionih sala, bolnica raspolaže i sa 7 ambulanti, od kojih je jedan kabinet za dijagnostiku i jedan retinološki, a u ostalih pet se svakodnevno obavljaju detaljni očni pregledi za decu i odrasle. 

dijagnostička snimanja
U okviru bolnice nalazi se i soba za dijagnostička snimanja svih segmenata oka radi utvrđivanja bolesti oka i parametara važnih za operativni postupak:
  • ultrazvučna dijagnostika – neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka
  • kompjuterizovano vidno polje – je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije
  • OCT (optička koherentna tomografija) za najprecizniju automatsku i neinvazivnu spektralnu analizu slojeva i unutrašnje strukture mrežnjače, očnog nerva i rožnjače
  • pentacam AXL – unapređena verzija Pentacam GR-a, koji pored analize visoke rezolucije rožnjače i prednjeg segmenta oka, omogućava precizno merenje aksijalne dužine oka; služi za dijagnostiku keratokonusa, glaukoma, ali i za proračun sočiva koja će se ugraditi u toku operacije katarakte
  • fokometar – Lens Chek Pro – za određivanje dioptrije, pupilarne distance i UV transmitanse optičkih stakala i sočiva
  • iCare topometar – aparat za automatsko merenje intraokularnog pritiska; komforno merenje čak i za decu
Terapijski laseri

Yag laser – Parametri ovog lasera omogućavaju hirurgu visoku preciznost i efikasnost uz korišćenje niskih energetskih nivoa talasa. Koristi se u terapiji glaukoma i lečenju sekundarne katarakte.

Argon laser – najčešće se primenjuje u procedurama retinalne fotokoagulacije kod lečenja bolesti mrežnjače, pre svega lečenju dijabetesne retinopatije. Pored lečenja dijabetesne retinoptije primenjuje se i u lečenju drugih bolesti mrežnjače koje uključuju makularne edeme različitih uzroka, ruputura retine koje se obično javljaju kod viših miopija, vaskularnih bolesti mrežnjače kao što su okluzije vena mrežnjače i drugih.

Sve procedure koje se rade argon laserom spadaju u ambulantne procedure, rade su u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, potpuno su bezbolne i pacijent nepsoredno posle intervencije ide kući.

Iskustva naših korisnika

Naše Usluge

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.