Lasersko skidanje dioptrije u Novom Sadu

Lasersko skidanje dioptrije je bezbolna intervencija koja se obavlja u lokalnoj anesteziji, što se postiže ukapavanjem kapi i koja traje oko 6-7 minuta po oku. Na dan intervencije pacijentu se još jednom proverava dioptrija i vidna oštrina. Nakon toga pacijent odlazi u laser salu gde se obavlja intervencija. Bilo da se radi o LASIK ili PRK proceduri, intervencija je bezbolna.

Oko se za vreme operacije drži otvorenim uz pomoć posebnog držača za kapke koji onemogućava treptanje za vreme izvođenja zahvata. Pacijent je tokom operacije budan sve vreme, razgovara sa operaterom i treba da gleda prema najčešće zelenim fiksacijskim svetlima. Moderni laseri opremljeni su sistemima praćenja oka (eye trackers) u nekoliko dimenzija koji obezbeđuju sigurnost i preciznost zahvata.

Preoperativni pregled

Pripremni pregled traje oko dva sata, a u toku njega se snimaju svi segmenti oka, čime se utvrđuje da su oči kandidata zdrave i pogodne za lasersku intervenciju, radi uspešnog uklanjanja dioptrije.

Pre pregleda je potrebno da se skinu meka sočiva 7 dana, a polu(tvrda) sočiva treba skinuti 10 dana ranije, kako bi snimanje reljefa rožnjače i merenje dioptrije bilo što preciznije.

Pregled za lasersko skidanje dioptrije obuhvata: određivanje vidne oštrine, merenje očnog pritiska i količine suza, te snimanje rožnjače (prednjeg providnog dela oka) kako bi se dobio uvid u reljef prednje i zadnje površine rožnjače. Nakon toga, šire se zenice u svrhu dodatne objektivne procene dioptrije (širenje zenica isključuje mišićnu akciju, tzv. akomodaciju koja kod određenog broja pacijenata može pokazivati lažno visoku ili nisku dioptriju) i pregleda očne pozadine (mrežnjače).

Pregled mrežnjače podrazumeva pregled očnog živca, žute mrlje (centra vida) i periferije očne pozadine. Zbog širenja zenica vid nakon pregleda kraće vreme može biti blago zamućen.

Uslovi za lasersko skidanje dioptrije

Kandidat za lasersko skidanje dioptrije treba da ima:

  • više od 18 godina
  • stabilnu dioptriju najmanje godinu dana
  • raspon dioptrije od -10.0 do +6; do ±6 cilindara astigmatizma
  • zdravu rožnjaču

Metode laserskog skidanja dioptrije

Postoji više metoda laserskog skidanja dioptrije, a svim metodama je zajednička jedna stvar. Primenom lasera se menja prelomna moć rožnjače i naj taj način omogućava trajno uklanjanje dioptrije i jasna slika bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

LASIK metoda

LASIK metoda je najčešće izvođena metoda laserskog skidanja dioptrije. Veliku popularnost među pacijentima duguje činjenicama da je potpuno bezbolna, da traje svega pet minuta po oku i da se kod većine pacijenata već dan nakon intervencije se postiže maksimalna vidna oštrina. Sastoji se iz odvajanja površinskog sloja rožnjače i pravljenja takozvanog poklopca ili “flepa”, koji jednim svojim delom ostaje vezan za rožnjaču. Potom se “flep” podiže i primenjuju se laserski zraci visoko sofisticiranim laserom na otkriveno tkivo rožnjače u cilju menjanja prelomne moći rožnjače, to jest skidanja dioptrije. Po završetku primene lasera „flep“ se vraća na mesto i sam od sebe srasta u roku od jednog dana. LASIK metoda, kao i sve druge metode uklanjanja dioptrije se radi u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, što znači da se potpuna anestezija i bezbolnost procedure postiže ukapavanjem kapi u oko.

PRK metoda

Kod PRK metode nema pravljenja flepa, kao kod LASIK metode, već se uklanja površni epitelni sloj rožnjače. Epitel rožnjače može da se ukloni na više načina. Danas se najčešće uklanja primenom istog lasera koji se i koristi za skidanje dioptrije ili primenom posebne automatske epitelne četkice. Po uklanjanju površnog epitelnog sloja rožnjače, primenjuju se laserski zraci na otkriveno tkivo rožnjače u cilju korekcije dioptrije. Po završetku primene lasera, stavlja se zaštitno kontkatno sočivo, koje ostaje par dana na oku, sve dok se epitel rožnjače ne obnovi.

Kod PRK metode je sporiji oporavak u odnosu na LASIK metodu.Vid je mutan sve dok se epitel ne obnovi, obično do par dana posle intervencije, dok je kod LASIK metode vid jasan već prvo jutro posle intervencije. Međutim, bitna je činjenica da posle 6 meseci od operacije nema razlike u krajnjem efektu skidanja dioptrije između PRK i LASIK metode. Drugim rečima, za većinu dioptrija, su obe metode podjednako uspešne, samo što je kod PRK metode potrebno više vremena za postizanje punog efekta.

Postoperativni oporavak

Nakon intervencije laserskog skidanja dioptrije pacijent ide kući. Taj dan pacijent treba da miruje i da ukapava propisanu terapiju. Prva kontrola je sutradan, druga kontrola je u okviru sedam dana od intervencije. Prva i druga kontrola su najvažnije kontrole, dok su termini ostalih kontrola (mesečne, tromesečne i šestomesečne) podložni dogovoru. Pacijentu se savetuje da prva tri dana nakon intervencije izbegava duže boravke napolju kao i neki duži višestani rad na računaru. Već dan nakon intervencije je moguće gledati televiziju, umereno korisiti računar i čitati. Prvih sedam dana ne treba kvasiti oči vodovodnom vodom, dok kupanje u bazenima treba izbegavati tri do četiri nedelje nakon intervencije.

Kad su u pitanju fizičke aktivnosti, lakšim  aktivnostima je moguće vratiti se nedelju do dve nakon intervencije, težim fizičkim aktivnostima dve do tri nedelje nakon intervencije, a kontaktnim sportovima (boks, kik-boks, rvanje, MMA…) tri do četiri nedelje nakon intervencije. Kad je u pitanju šminkanje, ono se ne preporučuje prvih sedam dana, dok se šminkanje očiju (maskara, veštačke trepavice) ne savetuje dve do tri nedelje nakon intervencije.

Postoji li rizik kod laserske korekcije vida?

Laserska korekcija vida se smatra najsigurnijim medicinskim zahvatom danas. Ono čega se pacijenti vrlo često boje jeste mogućnost trajnog oštećenja vida.

Laserska korekcija vida se radi na površini oka – na rožnjači. Samim time ne može doći do trajnih posledica po vid ili bilo kakvih negativnih efekata. Očni živac i mrežnjača, koji su odgovorni za vid, smešteni su na očnoj pozadini što je na sasvim drugom mestu od delovanja lasera, zbog čega do oštećenja vida laserskim zahvatom ne može doći. Ta intervencija se radi već više od 40  godina, a preko 40 miliona ljudi na svetu je korigovalo dioptriju laserskim putem.

Da li su rezultati laserske korekcije vida trajni?

Lasersko skidanje dioptrije se smatra najuspešnijom elektivnom medicinskom intervencijom.

Blizu 99% pacijenata nakon intervencije nema potrebu za nošenjem naočara i kontaktnih sočiva. Uspešnost uklanjanja kompletne dioptrije zavisi i od visine dioptrije pre intervencije. Najuspešnije dioptrije za

uklanjanje su male i srednje minus dioptrije i cilindri do 4 dioptrije. Pod malim i srednjim minus dioptrijama se podrazumevaju dioptrije koje nisu veće od -6 dioptrija. Potreba za reintervencijom nakon uklanjanja takvih dioptrija je izuzetno retka.

Šta ako nisam kandidat za lasersko skidanje dioptrije?

Kod osoba koje imaju izuzetno visoke dioptrije (preko -10.0 ili +6.00) ili se na pregledu otkrije da su njihove rožnjače (prednji providni deo oka) pretanke za delovanje lasera ili poseduju neke nepravilnosti na rožnjači zbog čega bi ih lasersko skidanje dioptrije podvrglo riziku komplikacija, postoji mogućnost ugradnje intraokularnih multifokalnih sočiva.

Multifokalna intraokularna sočiva se preporučuju osobama starijim od 40-45 godina, koje imaju dalekovidost, veću kratkovidost i minimalan astigmatizam (nepravilno zakrivljenu rožnjaču).

Ovom operacijom se postiže dobar vid na sve udaljenosti, a mogu se ugraditi osobama koje imaju kataraktu (sivu mrenu) ali i osobama koje nemaju kataraktu, ali su u presbiopnom dobu i imaju naočare i za blizinu i za daljinu.

Keratokonus i lasersko skidanje dioptrije

Keratokonus predstavlja bolest rožnjače koja uzrokuje istanjenje i slabljenje rožnjače, što dovodi do promene njenog fiziološkog oblika. To je praćeno pojavom manje ili veće dioptrije, najčešće cilindrične, koja vremenom, sa progresijom bolesti, raste.

Često pitanje pacijenata sa keratokonusom je da li je kod njih moguće ukloniti dioptriju laserskim skidanjem dioptrije. Važno je znati da je postojanje keratokonusa apsolutna kontraindikacija (prepreka) za obavljanje laserskog skidanja dioptrije, zato što bi ono dovelo da dodatnog slabljenja tih patološki izmenjenih rožnjača. Iz tog razloga se dioptrija koju imaju pacijenti sa keratokonusom koriguje u ranim stadijumima nošenjem naočara, a u kasnijim specijalizovanim kontaktnim sočivima.

Trudnoća i lasersko skidanje dioptrije

Hormonalni poremećaji koji prate trudnoću i dojenje mogu dovesti do nestabilnosti dioptrije i stoga se ne preporučuje podvrgavanje laserskoj korekciji tokom trudnoće i dojenja.

Slabovidost i lasersko skidanje dioptrije

Laserskom korekcijom vida skida se dioptrija, a ne popravlja se vid. To znači da lasersko skidanje dioptrije neće izlečiti urođenu ili stečenu slabovidost – bolest oka, nego će učiniti da više ne moramo nositi dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva za korekciju vida.

Zašto izabrati nas?

Vrhunska tehnologija

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar raspolaže sa dve vrhunski opremljene operacione sale za operaciju katarakte, ugradnju premium sočiva, operaciju glaukoma i za lasersko skidanje dioptrije, kao i sa jednom manjom operacionom salom, gde se obavljaju manji hirurški zahvati poput uklanjanja čmička, davanje injekcija za lečenje bolesti žute mrlje i drugo. Pored operacionih sala, bolnica raspolaže i sa 7 ambulanti, od kojih je jedan kabinet za dijagnostiku i jedan retinološki, a u ostalih pet se svakodnevno obavljaju detaljni očni pregledi za decu i odrasle. 

dijagnostička snimanja
U okviru bolnice nalazi se i soba za dijagnostička snimanja svih segmenata oka radi utvrđivanja bolesti oka i parametara važnih za operativni postupak:
  • ultrazvučna dijagnostika – neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka
  • kompjuterizovano vidno polje – je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije
  • OCT (optička koherentna tomografija) za najprecizniju automatsku i neinvazivnu spektralnu analizu slojeva i unutrašnje strukture mrežnjače, očnog nerva i rožnjače
  • pentacam AXL – unapređena verzija Pentacam GR-a, koji pored analize visoke rezolucije rožnjače i prednjeg segmenta oka, omogućava precizno merenje aksijalne dužine oka; služi za dijagnostiku keratokonusa, glaukoma, ali i za proračun sočiva koja će se ugraditi u toku operacije katarakte
  • fokometar – Lens Chek Pro – za određivanje dioptrije, pupilarne distance i UV transmitanse optičkih stakala i sočiva
  • iCare topometar – aparat za automatsko merenje intraokularnog pritiska; komforno merenje čak i za decu
Terapijski laseri

Yag laser – Parametri ovog lasera omogućavaju hirurgu visoku preciznost i efikasnost uz korišćenje niskih energetskih nivoa talasa. Koristi se u terapiji glaukoma i lečenju sekundarne katarakte.

Argon laser – najčešće se primenjuje u procedurama retinalne fotokoagulacije kod lečenja bolesti mrežnjače, pre svega lečenju dijabetesne retinopatije. Pored lečenja dijabetesne retinoptije primenjuje se i u lečenju drugih bolesti mrežnjače koje uključuju makularne edeme različitih uzroka, ruputura retine koje se obično javljaju kod viših miopija, vaskularnih bolesti mrežnjače kao što su okluzije vena mrežnjače i drugih.

Sve procedure koje se rade argon laserom spadaju u ambulantne procedure, rade su u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, potpuno su bezbolne i pacijent nepsoredno posle intervencije ide kući.

Iskustva naših korisnika

Naše Usluge

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.