Kompletan oftalmološki pregled u Novom Sadu

Kompletan oftalmološki pregled važan je korak u očuvanju zdravlja očiju, a može nam dati uvid i u opšte zdravlje vašeg organizma. Očni pregled bitno je raditi redovno kako bi se na vreme uočile potencijalne promene koje mogu dovesti do slabljenja vida.
Pregled je u potpunosti bezbolan.

Kako izdgleda kompletan oftalmološki pregled?

Svaki očni pregled sastoji se iz nekoliko delova a omogućava nam da precizno odredimo dioptriju, izmerimo očni pritisak, pregledamo očno dno, žutu mrlju i vidni živac.

Razgovor sa oftalmologom

Očni pregled započinjemo razgovorom. Vaš oftalmolog će Vam prvo postaviti nekoliko bitnih pitanja vezanih za zdravlje vaših očiju, probleme koje imate sa vidom, opšte zdravlje vašeg organizma kao i lekove koje uzimate.

Određivanje dioptrije i vidne oštrine

U Očnoj klinici Bulevar prvo Vam kompjuterski odredimo dioptriju a potom tako dobijenu dioptriju proverimo naočarima sa odgovarajućim dioptrijskim staklima. Stakla, od kojih svako ima svoju dioptiju, mogu se menjati na naočarima vrlo lako. Menjajući tako stakla u naočarima različite dioptrije, kroz samo nekoliko minuta,  možemo Vam odredititi dioptriju za daljinu i blizinu vrlo precizno.

Pomoću određenih skala sa slovima različitih veličina određujemo Vam vidnu oštrinu odnosno kapacitet vida. 

Pregled prednjeg segmenta oka biomikroskopom

Nakon što Vam odredimo dioptriju i vidnu oštrinu, očni pregled nastavljamo na posebnoj vrsti mikroskopa sa “procepnom” lampom koji nosi naziv biomikroskop.

Pod uveličanjem a uz pomoć uskog snopa svetlosti koje pozicioniramo pod odrećenim uglom, pregledamo Vam prednji segment oka (kapke, konjunktivu, rožnjaču, prednju očnu komoru, dužicu, zenicu).

Merenje očnog pritiska

Očni pritisak predstavlja glavni faktor rizika za razvoj glaukoma te je merenje njegovih vrednosti od neprocenjive važnosti i deo svakog oftalmološkog pregleda.

Očna klinika Bulevar poseduje dve vrste aparata za merenje očnog pritiska::

  • iCare aparatom za merenje očnog pritiska vrlo brzo, bez prethodnog anesteziranja oka, za samo nekoliko sekundi dobijamo precizan rezultat. Ova metoda je vrlo pogodna za merenje očnog pritiska kod dece.
  • Aplanacioni tonometar je zlatni standard za merenje očnog pritiska. Prvo Vam površinu oka anesteziramo kapima, stavimo malu količinu fluoresceinske boje a potom poseban nastavak ovog aparata prislanjamo na oko i očitavamo rezultate merenja. Ovakav način merenja očnog pritiska je bezbolan.

Širenje zenica

Širenje zenica nam omogućava da sagledamo dublje strukture oka. Kako bi se zenice proširile koristimo nekoliko vrsta kapi. Ove kapi izazivaju osećaj peckanja oka koji prođe za nekoliko minuta.

Nakon što se ukapaju kapi potrebno je oko trideset minuta da se zenice u potpunosti prošire.Postoje određena stanja oka ili organizma kada širenje zenica traje duže. 

Nakon što se zenice prošire Vaš vid će biti mutan, kako na daljinu tako i na blizinu. Obično je potrebno četiri do šest sati da se zenice ponovo skupe i vidna oštrina vrati na prethodnu.

Određivanje dioptrije dok je zenica široka

Ukoliko oftalmolog proceni da je potrebno odrediće Vam dioptriju dok je zenica široka.

Kapi koje koristimo za širenje zenica opuštaju očni mišić koji menja oblik sočiva tako da isključujemo sposobnost sočiva da neutrališe deo dioptrije. Dakle, dioptrija koju odredimo dok su zenice široke je potpuna dioptrija oka. 

Pregled očnog dna

Nakon što Vam se zenice u potpunosti prošire, oftalmolog će vas pozvati ponovo u ordinaciju kako bi se nastavio pregled.

Pomoću biomikroskopa i oftalmološke lupe koju postavljamo ispred oka moguće je sagledati njegove dublje strukture. Ovaj deo pregleda veoma je bitan jer dobijamo informacije o stanju staklastog tela,  žute mrlje, vidnog živca, krvnih sudova i mrežnjače.

Procenom ovih struktura tokom oftalmološkog pregleda moguće je rano postaviti dijagnozu bolesti oka kao što su glaukom, senilna degeneracija žute mrlje, proceniti promene žute mrlje nastale usled šećerne bolesti (dijabetesa) i dr.

Rano postavljanje dijagnoze mnogih očnih bolesti omogućava primenu odgovarajuće terapije na vreme, očuvanje vida kao i prevenciju slepila.

Dodatna snimanja

Nakon što se oftalmološki pregled očnog dna završi, oftalmolog će zatražiti dodatna snimanja kako bi detaljnije mogao da proceni određene promene i postavi tačnu dijagnozu, prati odredjena stanja i ordinira pravu terapiju. Naša očna klinika poseduje dijagnostičke aparate poslednje generacije.

Optička koherentna tomografija – OCT

Ovo je neinvazivna dijagnostilčka metoda koja daje slike preseka žute mrlje i vidnog živca. Pomoću OCT-a moguće je postaviti dijagnozu velikog broja oboljenja oka kao i pratiti njihovu progresiju i odgovor na datu terapiju.

Snimanje traje nekoliko minuta i potpuno je bezbolno.

Ultrazvuk oka

Radi se kao i ultrazvuk na drugim deovima tela. Na zatvorene kapke stavlja se gel a potom se prislanja ultrazvučna sonda. 

Ultrazvuk oka omogućava da vizualizujemo anatomske strukture oka, merimo dužinu oka, postavimo dijagnozu i pratimo tumore kao i druge očne bolesti.

Kompjuterizovano vidno polje

Kompjuterizovano vidno polje je neinvazivna metoda koja je neizostavna kod postavljanja dijagnoze i praćenja glaukoma. Koristi se i u proceni nekih neuroloških bolesti struktura vidnog puta i centra za vid u mozgu.

Topografija rožnjače

Ovo je specijalna fotografska metoda koja mapira površinu rožnjače. Daje nam informacije o pravilnosti površine rožnjače, njenoj debljini i zakrivljenosti. 

Omogućava dijagnostiku i praćenje nekih bolesti rožnjače kao što je keratokonus ali se koristi i u refraktivnoj hirurgiji (lasersko skidanje dioptrije), kako bismo procenili da li ste kandidat za istu.

Ova metoda je bezbolna a snimanje traje svega nekoliko minuta.

Zašto izabrati nas?

Vrhunska tehnologija

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar raspolaže sa dve vrhunski opremljene operacione sale za operaciju katarakte, ugradnju premium sočiva, operaciju glaukoma i za lasersko skidanje dioptrije, kao i sa jednom manjom operacionom salom, gde se obavljaju manji hirurški zahvati poput uklanjanja čmička, davanje injekcija za lečenje bolesti žute mrlje i drugo. Pored operacionih sala, bolnica raspolaže i sa 7 ambulanti, od kojih je jedan kabinet za dijagnostiku i jedan retinološki, a u ostalih pet se svakodnevno obavljaju detaljni očni pregledi za decu i odrasle. 

dijagnostička snimanja
U okviru bolnice nalazi se i soba za dijagnostička snimanja svih segmenata oka radi utvrđivanja bolesti oka i parametara važnih za operativni postupak:
  • ultrazvučna dijagnostika – neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka
  • kompjuterizovano vidno polje – je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije
  • OCT (optička koherentna tomografija) za najprecizniju automatsku i neinvazivnu spektralnu analizu slojeva i unutrašnje strukture mrežnjače, očnog nerva i rožnjače
  • pentacam AXL – unapređena verzija Pentacam GR-a, koji pored analize visoke rezolucije rožnjače i prednjeg segmenta oka, omogućava precizno merenje aksijalne dužine oka; služi za dijagnostiku keratokonusa, glaukoma, ali i za proračun sočiva koja će se ugraditi u toku operacije katarakte
  • fokometar – Lens Chek Pro – za određivanje dioptrije, pupilarne distance i UV transmitanse optičkih stakala i sočiva
  • iCare topometar – aparat za automatsko merenje intraokularnog pritiska; komforno merenje čak i za decu
Terapijski laseri

Yag laser – Parametri ovog lasera omogućavaju hirurgu visoku preciznost i efikasnost uz korišćenje niskih energetskih nivoa talasa. Koristi se u terapiji glaukoma i lečenju sekundarne katarakte.

Argon laser – najčešće se primenjuje u procedurama retinalne fotokoagulacije kod lečenja bolesti mrežnjače, pre svega lečenju dijabetesne retinopatije. Pored lečenja dijabetesne retinoptije primenjuje se i u lečenju drugih bolesti mrežnjače koje uključuju makularne edeme različitih uzroka, ruputura retine koje se obično javljaju kod viših miopija, vaskularnih bolesti mrežnjače kao što su okluzije vena mrežnjače i drugih.

Sve procedure koje se rade argon laserom spadaju u ambulantne procedure, rade su u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, potpuno su bezbolne i pacijent nepsoredno posle intervencije ide kući.

Iskustva naših korisnika

Naše Usluge

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.