Operacija katarakte u Novom Sadu

DUPLA POBEDA: ISTOVREMENO UKLANJANJE KATARAKTE I DIOPTRIJE

Katarakta je jedan od najčešćih problema kod osoba starije životne dobi i posledica je prirodnog procesa starenja oka koje dovodi do zamućenja očnog sočiva. Jedini način kako je možemo ukloniti je operativni zahvat. Usled napretka tehnologije sada jednim zahvatom možemo trajno da uklonimo kataraktu i dioptriju kako za daljinu tako i za blizinu. 

Operacija katarakte danas je jedan od najsigurnijih i najčešće izvođenih operativnih zahvata u svetu.

Simptomi katarakte

Pacijenti najčešće primete da im je vid oslabi kao i da boje više nisu čiste kao ranije. U nekim slučajevima subjektivno primete da im se pokvario vid na daljinu, ali da odjednom mogu da čitaju bez naočara. To je posledica zamućenja sočiva i povećanja njegove prelomne moći. Međutim to je prolazni fenomen i gubi se kako katarakta napreduje. Takođe kod tipa katarakte gde je zamućenje sočiva izraženo tačno na zadnjem polu sočiva, pacijenti primećuju da slabije vide na jakom svetlu, zato što dolazi do suženja zenice i nemogućnosti prolaska svetla kroz periferne nezamućene delove sočiva.

Mogući su i simptomi u vidu rasipanja svetla, zablještenja prilikom noćne vožnje, pojava dvoslika i drugi.

Pregled za utvrđivanje katarakte

Pregledom se određuje vidna oštrina, meri očni pritisak, biomikroskopski pregleda oko, a zatim se šire zenice kako bi se dobio detaljan uvid u stanje sočiva, vidnog živca, žute mrlje i celokupne mrežnjače.

Od pretraga se najpre radi računanje jačine intraokularnog sočiva, koje se ugrađuje u oko uređajem koji se zove IOL Master. U slučajevima gustih katarakti radi se i ultrazvučni A scan koji takođe tačno izračuna jačinu sočiva.

Snimanjem topografije rožnjače dobija se uvid u njenu prednju i zadnju površinu, zakrivljenost (astigmatizam) što je od značaja prilikom ugradnje multifokalnih i/ili toričnih sočiva.

Dijagnostika žute mrlje/makule i vidnog živca (OCT žute mrlje/makule i vidnog živca) daje detaljan prikaz struktura mrežnjače na mikronskom nivou, otkriva nepravilnosti.

Pregled se završava razgovorom s lekarom, kako bi pacijent dobio sve potrebne informacije i uz pomoć lekara odlučio o vrsti sočiva koja će se ugraditi u oko.

Pre operacije pacijent treba da uradi kompletnu krvnu sliku (KKS), merenje šećera u krvi (GUK), sedimentaciju eritrocita (SE) i EKG.

Operacija katarakte

Zahvat traje oko 15 minuta i potpuno je bezbolan. Izvodi se u lokalnoj anesteziji koja se postiže ukapavanjem kapi. U nekoliko kratkih koraka hirug zameni vaše prirodno sočivo veštačkim intraokularnim sočivom. Potom idete kući i odmarate, a sutradan se vidimo na kontroli. Značajno poboljšanje vida kod većine je primetno već prvog dana nakon operativnog zahvata. Ukoliko se radilo o uznapredovaloj katarakti ponekad je potrebno da prođe nedelju ili dve da bi se vid izbistrio. Zato ne treba čekati da katarakta sazri. Prvih mesec dana nakon operacije ukapavaju se kapi koje sprečavaju upale i infekcije.

Oporavak nakon operacije

Pacijent posle operacije ide kući i dolazi sutradan na kontrolu. Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije.

Prva kontrola je dan nakon operacije, druga sedam dana nakon operacije, a treća nakon mesec dana. Prvih sedam dana se savetuje da pacijent odmara u kućnim uslovima i da izbegava duže boravke napolju, fizički rad i naprezanje i boravak u prljavim, prašnjavim i zadimljenim prostorijama. Takođe treba izbegavati kvašenje oka prvih sedam dana. Nakon sedam dana moguće je vratiti se svim radnim i svakodnevnim aktivnostima.

Prvih mesec dana se ukapavaju kapi u operisano oko, koje sprečavaju upale i infekcije nakon operacije.

Izbor sočiva određuje jasnoću vida

Osnovna podela intraokularnih sočiva je na monofokalna (sočiva sa jednim fokusom) i multifokalna (sočiva sa više fokusa). I jedna i druga mogu biti torična – kad koriguju i astigmatizam (cilindar) rožnjače kod pacijenata koji ga imaju.

Monofokalna sočiva

Monofokalna sočiva su ona koja, kako im i sam naziv kaže, imaju jedan fokus. Ona omogućavaju dobar vid na jednoj distanci, obično na daljinu, bez nošenja naočara. Pod daljinom se podrazumeva sve što je dalje od jednog metra (vožnja automobila, gledanje televizije, fizičke i sportske aktivnosti…), dok su za gledanje na blizinu potrebne naočare (čitanje, gledanje u telefon, tablet, računar i drugo…). Ukoliko pacijenti imaju značajan astigmatizam rožnjače, onda je potrebno ugraditi neko od toričnih monofokalnih sočiva koja koriguju i cilindar

Revolucionarno monofokalno sočivo – EDOF 

EDOF sočiva su napredna generacija sočiva koja, pored jasnog vida na daljinu, omogućavaju i jasan vid na srednjim udaljenostima. Ta karakteristika većini pacijenata omogućava da sa lakoćom obavljaju određene aktivnosti koje zahtevaju vid na srednjoj udaljenosti i da se bave aktivnostima od ličnog interesa, uključujući omiljene hobije, poput kuvanja i čitanja sa mobilnog telefona.

Multifokalna sočiva

Multifokalna sočiva su sočiva o kojima se najviše priča poslednjih godina i za koje se pacijenti najviše interesuju. Jednostavno, njihovom ugradnjom pacijentima je omogućeno da praktično postanu nezavisni od nošenja naočara. Postoji veliki broj različitih vrsta multifokalnih sočiva, a mi u Klinici Bulevar se opredeljujemo uvek za najkvalitetnija, premijum sočiva.

Simulacija vida različitim intraokularnim sočivima

Simulacija vida različitim intraokularnim sočivima

Zašto izabrati nas?

Vrhunska tehnologija

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar raspolaže sa dve vrhunski opremljene operacione sale za operaciju katarakte, ugradnju premium sočiva, operaciju glaukoma i za lasersko skidanje dioptrije, kao i sa jednom manjom operacionom salom, gde se obavljaju manji hirurški zahvati poput uklanjanja čmička, davanje injekcija za lečenje bolesti žute mrlje i drugo. Pored operacionih sala, bolnica raspolaže i sa 7 ambulanti, od kojih je jedan kabinet za dijagnostiku i jedan retinološki, a u ostalih pet se svakodnevno obavljaju detaljni očni pregledi za decu i odrasle. 

dijagnostička snimanja
U okviru bolnice nalazi se i soba za dijagnostička snimanja svih segmenata oka radi utvrđivanja bolesti oka i parametara važnih za operativni postupak:
  • ultrazvučna dijagnostika – neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka
  • kompjuterizovano vidno polje – je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije
  • OCT (optička koherentna tomografija) za najprecizniju automatsku i neinvazivnu spektralnu analizu slojeva i unutrašnje strukture mrežnjače, očnog nerva i rožnjače
  • pentacam AXL – unapređena verzija Pentacam GR-a, koji pored analize visoke rezolucije rožnjače i prednjeg segmenta oka, omogućava precizno merenje aksijalne dužine oka; služi za dijagnostiku keratokonusa, glaukoma, ali i za proračun sočiva koja će se ugraditi u toku operacije katarakte
  • fokometar – Lens Chek Pro – za određivanje dioptrije, pupilarne distance i UV transmitanse optičkih stakala i sočiva
  • iCare topometar – aparat za automatsko merenje intraokularnog pritiska; komforno merenje čak i za decu
Terapijski laseri

Yag laser – Parametri ovog lasera omogućavaju hirurgu visoku preciznost i efikasnost uz korišćenje niskih energetskih nivoa talasa. Koristi se u terapiji glaukoma i lečenju sekundarne katarakte.

Argon laser – najčešće se primenjuje u procedurama retinalne fotokoagulacije kod lečenja bolesti mrežnjače, pre svega lečenju dijabetesne retinopatije. Pored lečenja dijabetesne retinoptije primenjuje se i u lečenju drugih bolesti mrežnjače koje uključuju makularne edeme različitih uzroka, ruputura retine koje se obično javljaju kod viših miopija, vaskularnih bolesti mrežnjače kao što su okluzije vena mrežnjače i drugih.

Sve procedure koje se rade argon laserom spadaju u ambulantne procedure, rade su u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, potpuno su bezbolne i pacijent nepsoredno posle intervencije ide kući.

Iskustva naših korisnika

Naše Usluge

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.