Operacija katarakte | 15-minutni zahvat| Kllinika Bulevar

Operacija katarakte

Katarakta je jedna od najčešćih bolesti kod osoba starije životne dobi i posledica je prirodnog procesa starenja oka koje dovodi do zamućenja očnog sočiva. Napredovanje katarakte često uzrokuje promenu dioptrije, te se u početnom stadijumu vid može poboljšati naočarima, međutim napredovanjem zamućenja sočiva naočare više ne mogu biti korisne i kao jedina mogućnost lečenja preostaje operacija katarakte.

Operacija katarakte danas je jedan od najsigurnijih i najčešće izvođenih operativnih zahvata u svetu.

Simptomi katarakte

Pacijenti često subjektivno primete da im se pokvario vid na daljinu, ali da odjednom mogu da čitaju bez naočara. To je posledica zamućenja sočiva i povećanja njegove prelomne moći. Međutim to je prolazni fenomen i gubi se kako katarakta napreduje. Takođe kod tipa katarakte gde je zamućenje sočiva izraženo tačno na zadnjem polu sočiva, pacijenti primećuju da slabije vide na jakom svetlu, zato što dolazi do suženja zenice i nemogućnosti prolaska svetla kroz periferne nezamućene delove sočiva.

Mogući su i simptomi u vidu rasipanja svetla, zablještenja prilikom noćne vožnje, pojava dvoslika i drugih.

Pregled za utvrđivanje katarakte

Pregledom se određuje vidna oštrina, meri očni pritisak, biomikroskopski pregleda oko, a zatim se šire zenice kako bi se dobio detaljan uvid u stanje sočiva, vidnog živca, žute mrlje i celokupne mrežnjače.

Od pretraga se najpre radi računanje jačine intraokularnog sočiva, koje se ugrađuje u oko uređajem koji se zove IOL Master. U slučajevima gustih katarakti radi se i ultrazvučni A scan koji takođe tačno izračuna jačinu sočiva.

Snimanjem topografije rožnjače dobija se uvid u njenu prednju i zadnju površinu, zakrivljenost (astigmatizam) što je od značaja prilikom ugradnje multifokalnih i/ili toričnih sočiva.

Dijagnostika žute mrlje/makule i vidnog živca (OCT žute mrlje/makule i vidnog živca) daje detaljan prikaz struktura mrežnjače na mikronskom nivou, otkriva nepravilnosti.

Pregled se završava razgovorom s lekarom, kako bi pacijent dobio sve potrebne informacije i uz pomoć lekara odlučio o vrsti sočiva koja će se ugraditi u oko.

Pre operacije pacijent treba da uradi kompletnu krvnu sliku (KKS), merenje šećera u krvi (GUK), sedimentaciju eritrocita (SE) i EKG.

Kako izgleda operacija

Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji, odnosno ukapavanjem kapi u oko. Radi se o ultrazvučnom operativnom zahvatu, pri kojem se pravi rez od oko 2 milimetra kroz koji se ultrazvučnom sondom uklone zamućena sočiva i ugrade bistra, veštačka sočiva. Zahvaljujući minimalnom rezu, rana brzo zaraste i nije potrebno ušivati. Sočiva koja se ugrađuju su inertna, to jest ne izazivaju nikakvu reakciju oka, ne mogu biti odbačena i ostaju u oku do kraja života.

Operacija katarakte traje oko 15 minuta i potpuno je bezbolna. Pacijent posle operacije ide kući i dolazi sutradan na kontrolu. Ukupan boravak pacijenta u bolnici traje oko dva sata. Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije. Ukoliko se radilo o tvrdoj i uznapredovaloj katarakti ponekad je potrebno da prođe nedelju ili dve da bi se vid izbistrio. Zato, ne treba čekati da katarakta sazri.

Oporavak nakon operacije

Pacijent posle operacije ide kući i dolazi sutradan na kontrolu. Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije.

Prva kontrola je dan nakon operacije, druga sedam dana nakon operacije, a treća nakon mesec dana. Prvih sedam dana se savetuje da pacijent odmara u kućnim uslovima i da izbegava duže boravke napolju, fizički rad i naprezanje i boravak u prljavim, prašnjavim i zadimljenim prostorijama. Takođe treba izbegavati kvašenje oka prvih sedam dana. Nakon sedam dana moguće je vratiti se svim radnim i svakodnevnim aktivnostima.

Prvih mesec dana se ukapavaju kapi u operisano oko, koje sprečavaju upale i infekcije nakon operacije.

Zašto izabrati nas?

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar raspolaže sa dve vrhunski opremljene operacione sale za operaciju katarakte, ugradnju premium sočiva, operaciju glaukoma i za lasersko skidanje dioptrije, kao i sa jednom manjom operacionom salom, gde se obavljaju manji hirurški zahvati poput uklanjanja čmička, davanje injekcija za lečenje bolesti žute mrlje i drugo. Pored operacionih sala, bolnica raspolaže i sa 7 ambulanti, od kojih je jedan kabinet za dijagnostiku i jedan retinološki, a u ostalih pet se svakodnevno obavljaju detaljni očni pregledi za decu i odrasle. 

U okviru bolnice nalazi se i soba za dijagnostička snimanja svih segmenata oka radi utvrđivanja bolesti oka i parametara važnih za operativni postupak:

  • ultrazvučna dijagnostika - neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka
  • kompjuterizovano vidno polje - je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije
  • OCT (optička koherentna tomografija) za najprecizniju automatsku i neinvazivnu spektralnu analizu slojeva i unutrašnje strukture mrežnjače, očnog nerva i rožnjače
  • pentacam AXL – unapređena verzija Pentacam GR-a, koji pored analize visoke rezolucije rožnjače i prednjeg segmenta oka, omogućava precizno merenje aksijalne dužine oka; služi za dijagnostiku keratokonusa, glaukoma, ali i za proračun sočiva koja će se ugraditi u toku operacije katarakte
  • fokometar – Lens Chek Pro – za određivanje dioptrije, pupilarne distance i UV transmitanse optičkih stakala i sočiva
  • iCare topometar – aparat za automatsko merenje intraokularnog pritiska; komforno merenje čak i za decu

Yag laser - Parametri ovog lasera omogućavaju hirurgu visoku preciznost i efikasnost uz korišćenje niskih energetskih nivoa talasa. Koristi se u terapiji glaukoma i lečenju sekundarne katarakte.

Argon laser - najčešće se primenjuje u procedurama retinalne fotokoagulacije kod lečenja bolesti mrežnjače, pre svega lečenju dijabetesne retinopatije. Pored lečenja dijabetesne retinoptije primenjuje se i u lečenju drugih bolesti mrežnjače koje uključuju makularne edeme različitih uzroka, ruputura retine koje se obično javljaju kod viših miopija, vaskularnih bolesti mrežnjače kao što su okluzije vena mrežnjače i drugih.

Sve procedure koje se rade argon laserom spadaju u ambulantne procedure, rade su u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, potpuno su bezbolne i pacijent nepsoredno posle intervencije ide kući.

Iskustva naših korisnika

Naše Usluge

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.