Ugradnja multifokalnih sočiva u Novom Sadu

Uklanjanje „staračke“ dioptrije

Savremena multifokalna intraokularna sočiva svojim naprednim dizajnom obezbeđuju jasan vid na blizinu, srednje udaljenosti i na daljinu. Operativni zahvat ugradnje intraokularnog sočiva je rutinski, kratak i siguran i jednim potezom Vas oslobađa naočara za blizinu i za daljinu.

Kod većine osoba koje su starije od 40 godina i koje imaju naočare za blizinu („staračka“ dioptrija), a koje žele da vode aktivan život bez naočara i ograničenja, može da se razmatra ugradnja multifokalnih sočiva.

Najsavremenijom tehnologijom do jasnog vida na daljinu i na blizinu

Operacija refraktivne zamene sočiva je ista kao i operacija katarakte, ali je razlika što se u toku refraktivne zamene sočiva uklanja providno prirodno očno sočivo koje je izgubilo sposobnost akomodacije, dakle ne zato što je zamućeno i ima kataraktu, već radi ugradnje multifokalnih sočiva i uklanjanja dioptrije. Drugim rečima refraktivna zamena sočiva je refraktivna procedura koja se obavlja da osoba ne bi nosila naočare za blizinu i daljinu.

Refraktivna zamena sočiva, podrazumeva uklanjanje prirodnog sočiva pomoću ultrazvučne sonde. Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji koja se postiže ukapavanjem kapi u oko, neposredno pre operacije. Njima se postiže bezbolnost zahvata. Pacijent je sve vreme svestan, sposoban da u slučaju potrebe komunicira sa hirurgom. Po uklanjaju prirodnog sočiva se ugrađuje intraokularno multifokalno sočivo. 

Operacija obično traje od 10 do 15 minuta, a pacijent odmah nakon intervencije ide kući.

Oporavak nakon ugradnje multifokalnih sočiva

Pacijent posle ugradnje multifokalnih sočiva iide kući i dolazi sutradan na kontrolu. Značajno poboljšanje vida je kod većine pacijenata primetno već prvog dana posle operacije.

Prva kontrola je dan nakon operacije, druga sedam dana nakon operacije, a treća 30 dana nakon operacije. Prvih sedam dana se savetuje da pacijent odmara u kućnim uslovima i da izbegava duže boravke napolju, fizički rad i naprezanje i boravak u prljavim, prašnjavim i zadimljenim prostorijama. Takođe treba izbegavati kvašenje oka prvih sedam dana. Nakon sedam dana moguće je vratiti se svim radnim i svakodnevnim aktivnostima.

Prvih mesec dana se ukapavaju kapi u operisano oko, koje sprečavaju upale i infekcije nakon operacije.

Trajno jasan vid

Intraokularna sočiva su u oku nameštena do kraja života, čime je postignut i trajno jasan vid. Kada se jednom prirodno sočivo zameni veštačkim, ne postoji više problem sa slabljenjem akomodacije očnog sočiva, zbog kojeg staračka dioptrija uopšte i nastaje. Posle nameštanja multifokalnog intraokularnog sočiva dioptrija nam se više ne menja (važi i za daljinu i blizinu). Sočiva su od kvalitetnog materijala, telo ih nikada ne odbacuje, pa samim tim ne prouzrokuju nikakve upale.

Ko su kandidati za ugradnju multifokalnih sočiva?

Da bi se savetovala ugradnja multifokalnih sočiva potrebno je da bude ispunjeno nekoliko uslova. Potrebno je da oko bude zdravo, bez patoloških promena (kao što su bolesti žute mrlje, uznapredovali glaukom, keratokonus, hronična izražena suvoća oka, uznapredovali glaukom i druge). Izuzetak je katarakta, kad je u toku uklanjanja katarakte moguće ugraditi multifokalna sočiva.

Izbor sočiva za svakog pacijenta je individualan, a zavisi od zdravlja oka i  potreba pacijenta naspram načina života.

Da li postoje nuspojave nakon ugradnje multifokalnih sočiva?

Većina pacijenata u prvih par postoperativnih nedelja ili meseci primećuje rasipanje svetla i zablještenja u noćnim uslovima. Nakon perioda navikavanja većina pacijenata to ne primećuje ili im to ne pravi smetnje.

Jasan vid na svim udaljenostima zahvaljujući multifokalnim sočivima poslednje generacije

Prednosti poslednje generacije multifokalnih sočiva u odnosu na prethodne generacije: 

Ne postoji „zona prelaza“ 

Bez obzira na kojoj se udaljenosti nalazi predmet, slika je jasna, tj. bez zamućenja. 

Očuvanje kontrastne osetljivosti 

Kontrastna senzitivnost je sposobnost našeg oka da do najsitnijih detalja razlikuje svetlije i tamnije nijanse. Dosadašnja multifokalna intraokularna sočiva su smanjivala kontrastnu senzitivnost, posebno u noćnim uslovima, odnosno u uslovima sa smanjenom količinom svetlosti. Kod poslednje generacije sočiva ovo je svedeno na minimum. 

Smanjeno rasipanje svetlosti 

Nakon implantacije multifokalnih intraokularnih sočiva dešavalo se rasipanje svetla koje je obično trajalo do šest meseci nakon intervencije. Sa multifokalnim sočivom najnovije generacije osećaj rasipanja svetla značajno je smanjen, a dosta pacijenata ga uopšte ne primećuje. 

Ne postoji jedno savršeno sočivo za sve. Biramo ih individualno prema potrebama i načinu života pacijenta. Pacijentu koji voli puno da čita ili, sa druge strane, puno da vozi, sigurno ćemo savetovati drugačija sočiva nego nekome ko je duže za volanom ili se češće bavi sportom.

Simulacija vida različitim intraokularnim sočivima

Simulacija vida različitim intraokularnim sočivima

Zašto izabrati nas?

Vrhunska tehnologija

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar raspolaže sa dve vrhunski opremljene operacione sale za operaciju katarakte, ugradnju premium sočiva, operaciju glaukoma i za lasersko skidanje dioptrije, kao i sa jednom manjom operacionom salom, gde se obavljaju manji hirurški zahvati poput uklanjanja čmička, davanje injekcija za lečenje bolesti žute mrlje i drugo. Pored operacionih sala, bolnica raspolaže i sa 7 ambulanti, od kojih je jedan kabinet za dijagnostiku i jedan retinološki, a u ostalih pet se svakodnevno obavljaju detaljni očni pregledi za decu i odrasle. 

dijagnostička snimanja
U okviru bolnice nalazi se i soba za dijagnostička snimanja svih segmenata oka radi utvrđivanja bolesti oka i parametara važnih za operativni postupak:
  • ultrazvučna dijagnostika – neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka
  • kompjuterizovano vidno polje – je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije
  • OCT (optička koherentna tomografija) za najprecizniju automatsku i neinvazivnu spektralnu analizu slojeva i unutrašnje strukture mrežnjače, očnog nerva i rožnjače
  • pentacam AXL – unapređena verzija Pentacam GR-a, koji pored analize visoke rezolucije rožnjače i prednjeg segmenta oka, omogućava precizno merenje aksijalne dužine oka; služi za dijagnostiku keratokonusa, glaukoma, ali i za proračun sočiva koja će se ugraditi u toku operacije katarakte
  • fokometar – Lens Chek Pro – za određivanje dioptrije, pupilarne distance i UV transmitanse optičkih stakala i sočiva
  • iCare topometar – aparat za automatsko merenje intraokularnog pritiska; komforno merenje čak i za decu
Terapijski laseri

Yag laser – Parametri ovog lasera omogućavaju hirurgu visoku preciznost i efikasnost uz korišćenje niskih energetskih nivoa talasa. Koristi se u terapiji glaukoma i lečenju sekundarne katarakte.

Argon laser – najčešće se primenjuje u procedurama retinalne fotokoagulacije kod lečenja bolesti mrežnjače, pre svega lečenju dijabetesne retinopatije. Pored lečenja dijabetesne retinoptije primenjuje se i u lečenju drugih bolesti mrežnjače koje uključuju makularne edeme različitih uzroka, ruputura retine koje se obično javljaju kod viših miopija, vaskularnih bolesti mrežnjače kao što su okluzije vena mrežnjače i drugih.

Sve procedure koje se rade argon laserom spadaju u ambulantne procedure, rade su u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, potpuno su bezbolne i pacijent nepsoredno posle intervencije ide kući.

Iskustva naših korisnika

Naše Usluge

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.