Ugradnja multifokalnih sočiva | Klinika Bulevar Novi Sad

Ugradnja multifokalnih sočiva u Novom Sadu

Ugradnjom multifokalnih sočiva u toku intervencije koja se naziva refraktivna zamena sočiva, ili u toku operacije katarakte, moguće je opet vratiti dobar vid i na daljinu i na blizinu i osloboditi se nošenja naočara.

Kod većine osoba koje su starije od 45 godina i koje imaju naočare za blizinu, a koje žele da vode aktivan život bez naočara i ograničenja, može da se razmatra ugradnja multifokalnih sočiva.

Tehnički, operacija refraktivne zamene sočiva je ista kao i operacija katarakte, ali je razlika što se u toku refraktivne zamene sočiva uklanja providno prirodno očno sočivo koje je izgubilo sposobnost akomodacije, dakle ne zato što je zamućeno i ima kataraktu, već radi ugradnje multifokalnih sočiva i uklanjanja dioptrije. Drugim rečima refraktivna zamena sočiva je refraktivna procedura koja se obavlja da osoba ne bi nosila naočare ili da bi joj se u najvećoj meri smanjila zavisnost od naočara.

Refraktivna zamena sočiva, podrazumeva eliminaciju prirodnog sočiva pomoću ultrazvučne sonde. Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji koja se postiže ukapavanjem kapi u oko, neposredno pre operacije. Njima se postiže bezbolnost zahvata. Pacijent je sve vreme svestan, sposoban da u slučaju potrebe komunicira sa hirurgom i trudi sa da gleda u svetlo operacionog mikroskopa iznad sebe. Na početku operacije se na rožnjači napravi veoma mali rez od oko 2.4 milimetra kroz koju se obavlja ostatak operacije. Po uklanjaju prirodnog sočiva se ugrađuje veštačko multifokalno sočivo. S obzirom na veoma mali rez nema stavljanja konaca, tako da je operacija bešavna.

Operacija obično traje od 10 do 15 minuta, a pacijent odmah nakon intervencije ide kući.

Ko su kandidati za ugradnju multifokalnih sočiva

Da bi se savetovala ugradnja multifokalnih sočiva potrebno je da bude ispunjeno nekoliko uslova. Potrebno je da oko bude zdravo, bez patoloških promena (kao što su bolesti žute mrlje, uznapredovali glaukom, keratokonus, hronična izražena suvoća oka, uznapredovali glaukom i druge). Izuzetak je katarakta, kad je u toku uklanjanja katarakte moguće ugraditi multifokalna sočiva.

Najbolji kandidati za ugradnju multifokalnih sočiva su hipermetropi (dalekovide osobe). Obzirom da oni imaju i dioptriju za daljinu i za blizinu, one imaju i najviše koristi od ugradnje multifokalnih sočiva. Potom slede presbiopi – odnosno pacijenti koji imaju samo dioptriju za čitanje. I njima se eliminisanjem potrebe za nošenjem naočara za blizinu značajno povećava kvalitet života.

Izbor sočiva za svakog pacijenta je individualan, a zavisi od zdravlja oka i  potreba pacijenta naspram načina života.

Da li je sočivo posle određenog perioda potrebno menjati

Ne, jednom kad se ugradi, multifokalno sočivo ostaje trajno u oku. 

Najčešće je potrebno da se u oba oka ugradi multifokalno sočivo kako bi pacijent imao najbolji mogući vid.

Da li su multifokalna sočiva optički najbolja sočiva

Multifokalna sočiva su najuniverzalnija sočiva, koja daju dobar vid na svim razdaljinama bez nošenja naočara. Asferična monofokalna sočiva daju najbolji kvalitet vida, ali je nakon njihove ugradnje potrebno nositi naočare.

Da li postoje nuspojave nakon ugradnje multifokalnih sočiva

Većina pacijenata u prvih par postoperativnih nedelja ili meseci primećuje rasipanje svetla i zablještenja u noćnim uslovima. Nakon perioda navikavanja većina pacijenata to ne primećuje ili im to ne pravi smetnje.

Zašto izabrati nas?

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar raspolaže sa dve vrhunski opremljene operacione sale za operaciju katarakte, ugradnju premium sočiva, operaciju glaukoma i za lasersko skidanje dioptrije, kao i sa jednom manjom operacionom salom, gde se obavljaju manji hirurški zahvati poput uklanjanja čmička, davanje injekcija za lečenje bolesti žute mrlje i drugo. Pored operacionih sala, bolnica raspolaže i sa 7 ambulanti, od kojih je jedan kabinet za dijagnostiku i jedan retinološki, a u ostalih pet se svakodnevno obavljaju detaljni očni pregledi za decu i odrasle. 

U okviru bolnice nalazi se i soba za dijagnostička snimanja svih segmenata oka radi utvrđivanja bolesti oka i parametara važnih za operativni postupak:

  • ultrazvučna dijagnostika - neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka
  • kompjuterizovano vidno polje - je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije
  • OCT (optička koherentna tomografija) za najprecizniju automatsku i neinvazivnu spektralnu analizu slojeva i unutrašnje strukture mrežnjače, očnog nerva i rožnjače
  • pentacam AXL – unapređena verzija Pentacam GR-a, koji pored analize visoke rezolucije rožnjače i prednjeg segmenta oka, omogućava precizno merenje aksijalne dužine oka; služi za dijagnostiku keratokonusa, glaukoma, ali i za proračun sočiva koja će se ugraditi u toku operacije katarakte
  • fokometar – Lens Chek Pro – za određivanje dioptrije, pupilarne distance i UV transmitanse optičkih stakala i sočiva
  • iCare topometar – aparat za automatsko merenje intraokularnog pritiska; komforno merenje čak i za decu

Yag laser - Parametri ovog lasera omogućavaju hirurgu visoku preciznost i efikasnost uz korišćenje niskih energetskih nivoa talasa. Koristi se u terapiji glaukoma i lečenju sekundarne katarakte.

Argon laser - najčešće se primenjuje u procedurama retinalne fotokoagulacije kod lečenja bolesti mrežnjače, pre svega lečenju dijabetesne retinopatije. Pored lečenja dijabetesne retinoptije primenjuje se i u lečenju drugih bolesti mrežnjače koje uključuju makularne edeme različitih uzroka, ruputura retine koje se obično javljaju kod viših miopija, vaskularnih bolesti mrežnjače kao što su okluzije vena mrežnjače i drugih.

Sve procedure koje se rade argon laserom spadaju u ambulantne procedure, rade su u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, potpuno su bezbolne i pacijent nepsoredno posle intervencije ide kući.

Iskustva naših korisnika

Naše Usluge

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.