operacija-kapaka

Operacija kapaka u Novom Sadu

Blefaroplastika

Operacija gornjih kapaka i operacija donjih kapaka

Operacija očnih kapaka, ili blefaroplastika, je hirurška procedura za poboljšanje izgleda očnih kapaka koja najčešće podrazumeva odstranjenje viška kože očnih kapaka.

Blefaroplastika se može izvesti na gornjim kapcima, donjim kapcima ili na oba.

Bez obzira da li želite da poboljšate svoj izgled ili imate funkcionalne probleme sa očnim kapcima, operacija očnih kapaka može da podmladi područje oko očiju.

Šta rešava operacija očnih kapaka?

 • Opuštenu kožu koja stvara nabore kapaka ili remeti prirodnu konturu gornjih kapaka, ponekad otežavajući vid
 • Masne naslage kože kapaka koje se pojavljuju kao nadutost u očnim kapcima
 • Podočnjake
 • Spuštene donje kapke, višak kože i bore donjih kapaka

Kako se radi operacija očnih kapaka?

Blefaroplastika podrazumeva sledeće korake:

 1. Anestezija

Lokalni anestetik se ubrizgava ispod kože kapka koja je višak i koja će se odstraniti. Time se postiže totalna bezbolnost ove kratke intervencije.

 1. Rez

Linije rezova za operaciju očnih kapaka su dizajnirane tako da nastali ožiljci budu dobro sakriveni unutar prirodnih prevoja kože očnih kapaka.

Operacija gornjih kapaka radi se  kroz rez unutar prirodnih nabora na kapcima. Ovo omogućava uklanjanje ili repozicioniranje masnih naslaga, zatezanje mišića i uklanjanje viška kože.

Operacija donjih kapaka radi se rezom ispod donje linije trepavica. Kroz ovaj rez se uklanja višak kože donjeg kapka. Opet, višak masnoće se može premestiti ili ukloniti.

Transkonjunktivalni rez, napravljen na unutrašnjoj strani donjeg kapka, je alternativna tehnika kojom se radi operacija donjih kapaka odnosno vrši  redistribucija ili uklanjanje viška masti. Ovom tehnikom se ne uklanja koža.

 1. Zatvaranje rezova

Rezovi očnih kapaka se obično zatvaraju pojedinačnim šavovima. Šavovi se uklanjaju u roku od nedelju dana.

Šta je ptoza?

Ptoza je stanje kada se gornji kapak pada preko oka. Kapak se može samo malo spustiti ili toliko da pokrije zenicu (crna tačka u centru oka koja propušta svetlost). Ptoza može ograničiti ili čak potpuno blokirati normalan vid.

Ptozu mogu imati i deca i odrasli. Na sreću, ovo stanje se može lečiti kako bi se poboljšao vid, kao i izgled.

Kod odraslih ptoza  (koja se naziva involuciona ili stečena ptoza) se javlja kada se mišić levator isteže ili odvoji od kapka. Ovo može biti izazvano starenjem ili povredom oka. Ponekad se ptoza javlja kao neželjeni efekat nakon određene operacije oka. Retko, bolesti ili tumori mogu uticati na mišiće očnih kapaka, uzrokujući ptozu.

Vaš oftalmolog će pronaći uzrok vaše ptoze kako bi preporučio lečenje. On će uraditi kompletan pregled oka, a možda će želeti da uradite i krvne testove i snimanja. Oftalmolog će verovatno preporučiti operaciju kako bi pomogao mišićima očnih kapaka da bolje funkcionišu.

Operacija ptoze kod odraslih

Operacija ptoze se obično radi kao ambulantna procedura, što znači da možete ići kući istog dana, nakon operacije. Bezbolnost same operacije postiže se lokalnom anestezijom, dakle, svesni se i budni tokom cele intervencije.

Ponekad će hirurg možda morati samo da malo prilagodi mišić za podizanje kapaka. Za ozbiljniju ptozu, mišić levator će možda morati da se ojača i ponovo pričvrsti za kapak.

Pre operacije očnih kapaka, obavezno obavestite svog oftalmologa o svim lekovima koje uzimate. Uključite sve lekove na recept i lekove bez recepta, vitamine i suplemente. Važno je da vaš očni hirurg zna da li uzimate aspirin (ili lekove koji sadrže aspirin) ili razređivače krvi, ili imate problem sa krvarenjem.

Šta je ektropijum, a šta entropijum?

Ektropijum je okretanje ivice kapka ka spolja. Pacijenti mogu imati simptome zbog izlaganja oka vazduhu i neadekvatnog podmazivanja. Definitivno lečenje je hirurško. Terapija u vidu veštačkih suza i gelova, koji imaju za cilj da drže oko vlažno, je privremena, ali može poboljšati simptome dok se čeka na operaciju.

Entropijum je okretanje ruba kapaka, a samim ti i trepavica, ka unutra odnosno prema rožjnjači. To je jedan od najčešćih malpozicija očnih kapaka koji se uglavnom primećuje kod starijih osoba. Entropion može izazvati oštećenje rožnjače i konjuktive što dovodi do abrazije strome rožnjače, ožiljaka, stanjivanja rožnjače i neovaskularizacije rožnjače. U uznapredovalim slučajevima postoji čak i rizik od ulkusa rožnjače i perforacije, što zahteva hitno lečenje.

Hirurška intervencija u oba slučaja je jednostavna, brza i efikasna. Njome se ojačavaju mišići kapaka i sam kapak vraća u svoj normalni anatomski položaj.

Bez obzira o kojoj tehnici se radi, sve se izvode u lokalnoj anesteziji, a pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim životnim aktivnostima već nakon nekoliko dana.

Šta da očekujem tokom oporavka od operacije očnih kapaka?

Tokom oporavka od hirurške intervencije na očnim kapcima (operacija gornjih kapaka i operacija donjih kapaka), mogu se primeniti mast za podmazivanje i hladne obloge, a u nekim slučajevima vaše oči mogu biti lako prekrivene gazom, nakon što je procedura završena.

Dobićete konkretna uputstva koja mogu ukljeniti ili uzimati oralno da bi se olakšalučivati kako da se brinete o vašim očima, lekove koje treba primo zarastanje i smanjila mogućnost infekcije, specifične brige koje treba tražiti na mestu hirurške intervencije ili u vašem opštem zdravlju i kada treba slediti.

Početno zarastanje može uključivati otok, modrice, iritaciju, suve oči i nelagodnost koja se može kontrolisati lekovima, hladnim oblogama i mastima. Moguća je i iritacija na mestima rezova.

Rezultati operacije očnih kapaka

Rezultati operacije očnih kapaka će se postepeno pojavljivati kako se otok i modrice smanjuju kako bi se otkrio bolje definisani kapak i okolni region, kao i budniji i podmlađeniji izgled. 

Pre same operacije potrebno je uraditi detaljan oftalmološki pregled koji možete zakazati popunjavanjem web formulara ili pozivanjem našeg call centra na 021/661 00 00.

Zašto izabrati nas?

Vrhunska tehnologija

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar raspolaže sa dve vrhunski opremljene operacione sale za operaciju katarakte, ugradnju premium sočiva, operaciju glaukoma i za lasersko skidanje dioptrije, kao i sa jednom manjom operacionom salom, gde se obavljaju manji hirurški zahvati poput uklanjanja čmička, davanje injekcija za lečenje bolesti žute mrlje i drugo. Pored operacionih sala, bolnica raspolaže i sa 7 ambulanti, od kojih je jedan kabinet za dijagnostiku i jedan retinološki, a u ostalih pet se svakodnevno obavljaju detaljni očni pregledi za decu i odrasle. 

dijagnostička snimanja
U okviru bolnice nalazi se i soba za dijagnostička snimanja svih segmenata oka radi utvrđivanja bolesti oka i parametara važnih za operativni postupak:
 • ultrazvučna dijagnostika – neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka
 • kompjuterizovano vidno polje – je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije
 • OCT (optička koherentna tomografija) za najprecizniju automatsku i neinvazivnu spektralnu analizu slojeva i unutrašnje strukture mrežnjače, očnog nerva i rožnjače
 • pentacam AXL – unapređena verzija Pentacam GR-a, koji pored analize visoke rezolucije rožnjače i prednjeg segmenta oka, omogućava precizno merenje aksijalne dužine oka; služi za dijagnostiku keratokonusa, glaukoma, ali i za proračun sočiva koja će se ugraditi u toku operacije katarakte
 • fokometar – Lens Chek Pro – za određivanje dioptrije, pupilarne distance i UV transmitanse optičkih stakala i sočiva
 • iCare topometar – aparat za automatsko merenje intraokularnog pritiska; komforno merenje čak i za decu
Terapijski laseri

Yag laser – Parametri ovog lasera omogućavaju hirurgu visoku preciznost i efikasnost uz korišćenje niskih energetskih nivoa talasa. Koristi se u terapiji glaukoma i lečenju sekundarne katarakte.

Argon laser – najčešće se primenjuje u procedurama retinalne fotokoagulacije kod lečenja bolesti mrežnjače, pre svega lečenju dijabetesne retinopatije. Pored lečenja dijabetesne retinoptije primenjuje se i u lečenju drugih bolesti mrežnjače koje uključuju makularne edeme različitih uzroka, ruputura retine koje se obično javljaju kod viših miopija, vaskularnih bolesti mrežnjače kao što su okluzije vena mrežnjače i drugih.

Sve procedure koje se rade argon laserom spadaju u ambulantne procedure, rade su u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, potpuno su bezbolne i pacijent nepsoredno posle intervencije ide kući.

Iskustva naših korisnika

Naše Usluge

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.