Tamara Kadar

Klinički lekar (oftalmologija)

Završila je „Mitrovačku gimnaziju“ u Sremskoj Mitrovici, prirodno-matematički smer.

Stekla je zvanje doktora medicine 2018. godine nakon završetka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, na kojem je diplomirala sa prosečnom ocenom 9,0.

Pripravnički staž obavila je u Domu zdravlja Novi Sad i u Kliničkom centru Vojvodine.

U Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Svjetlost (kasnije Bulevar) zaposlena je od 2018. godine.

U sklopu edukacije i programa kruženja u Klinici Svjetlost u Zagrebu boravila je na Odeljenju za refraktivnu hirurgiju, kao i na Odeljenju za dečiju oftalmologiju i strabizam.

Samostalno obavlja detaljne oftalmološke preglede, dečije preglede i preoperativne preglede pacijenata koji žele da se podvrgnu laserskom skidanju dioptrije. U okviru pregleda obavlja proveru vidne oštrine, određivanje očnog pritiska, pregled očnog dna, pregled prednjeg segmenta (kapaka vežnjače, rožnjače, dužice, zenice, sočiva i očnih komora), pahimetriju, ispiranje suznih puteva, uzimanje brisa sa kapaka, vežnjače i rožnjače. Obavlja skrining na strabizam kod dece. Proverava stereovid i testira duple slike.

U okviru specijalizacije u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Bulevar asistira hirurgu tokom operacija laserskog skidanja dioptrije (PRK i LASIK metodom), kao i tokom operacija ugradnje intraokularnih sočiva, odnosno uklanjanja katarakte.

Učestvuje prilikom izvođenja manjih hirurških intervencija (uklanjanje halaziona).

Zašto izabrati nas?

Vrhunska tehnologija

Specijalna bolnica za oftalmologiju Bulevar raspolaže sa dve vrhunski opremljene operacione sale za operaciju katarakte, ugradnju premium sočiva, operaciju glaukoma i za lasersko skidanje dioptrije, kao i sa jednom manjom operacionom salom, gde se obavljaju manji hirurški zahvati poput uklanjanja čmička, davanje injekcija za lečenje bolesti žute mrlje i drugo. Pored operacionih sala, bolnica raspolaže i sa 7 ambulanti, od kojih je jedan kabinet za dijagnostiku i jedan retinološki, a u ostalih pet se svakodnevno obavljaju detaljni očni pregledi za decu i odrasle. 

dijagnostička snimanja
U okviru bolnice nalazi se i soba za dijagnostička snimanja svih segmenata oka radi utvrđivanja bolesti oka i parametara važnih za operativni postupak:
  • ultrazvučna dijagnostika – neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka
  • kompjuterizovano vidno polje – je dijagnostička metoda pomoću koje se postavlja rana dijagnoza glaukoma, procenjuju oštećenja vida nastala kod postojanja glaukoma i prati efikasnost antiglaukomske terapije
  • OCT (optička koherentna tomografija) za najprecizniju automatsku i neinvazivnu spektralnu analizu slojeva i unutrašnje strukture mrežnjače, očnog nerva i rožnjače
  • pentacam AXL – unapređena verzija Pentacam GR-a, koji pored analize visoke rezolucije rožnjače i prednjeg segmenta oka, omogućava precizno merenje aksijalne dužine oka; služi za dijagnostiku keratokonusa, glaukoma, ali i za proračun sočiva koja će se ugraditi u toku operacije katarakte
  • fokometar – Lens Chek Pro – za određivanje dioptrije, pupilarne distance i UV transmitanse optičkih stakala i sočiva
  • iCare topometar – aparat za automatsko merenje intraokularnog pritiska; komforno merenje čak i za decu
Terapijski laseri

Yag laser – Parametri ovog lasera omogućavaju hirurgu visoku preciznost i efikasnost uz korišćenje niskih energetskih nivoa talasa. Koristi se u terapiji glaukoma i lečenju sekundarne katarakte.

Argon laser – najčešće se primenjuje u procedurama retinalne fotokoagulacije kod lečenja bolesti mrežnjače, pre svega lečenju dijabetesne retinopatije. Pored lečenja dijabetesne retinoptije primenjuje se i u lečenju drugih bolesti mrežnjače koje uključuju makularne edeme različitih uzroka, ruputura retine koje se obično javljaju kod viših miopija, vaskularnih bolesti mrežnjače kao što su okluzije vena mrežnjače i drugih.

Sve procedure koje se rade argon laserom spadaju u ambulantne procedure, rade su u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, potpuno su bezbolne i pacijent nepsoredno posle intervencije ide kući.

Iskustva naših korisnika

Naše Usluge

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.