operacija katarakte

10 zabluda u vezi sa kataraktom

Za kataraktu i njeno lečenje postoji niz zabluda, a mi ćemo sa ovim tekstom pokušati da vam razjasnimo neke od njih.

MOŽE SE IZLEČITI KAPIMA

Nijedne kapi, niti lekovi ne mogu izlečiti kataraktu. Međutim, mogu usporiti njen razvoj na samom početku bubrenja vlakana. Katarakta se može rešiti samo hirurškim putem, tako što se umesto prirodnog zamućenog sočiva stavi veštačko sočivo. To sočivo je od biokompatibilnog materijala, tako da ne može da izazove nikakve upalne reakcije u oku. Iz tog razloga, kada se ugradi, može da ostane u oku do kraja života.

VID MOŽE BITI BOLJI UZ JAČE NAOČARE

Kako katarakta postepeno napreduje, vidna oštrina slabi i dioptrija se menja, stoga pacijenti često uzimaju naočare sa sve jačom dioptrijom. Nažalost, to neće rešiti problem katarakte. Jedini način izlečenja katarakte je operacija sa ugradnjom intraokularnog sočiva, koje ostaje trajno u oku preuzimajući funkciju prirodnog sočiva.

TREBA PUSTITI DA SAZRI

Od kako se koristi ultrazvuk u operaciji katarakte, pacijentima se savetuje upravo obratno- operisati dok je početna. Naime, kako bolest napreduje, sočivo u oku postaje sve tvrđe, a samim tim se i teže uklanja. Tada je neophodno koristiti veću snagu ultrazvuka, što može štetiti okolnim tkivima, naročito rožnjači. Ovakva operacija duže traje, rizičnija je, a samim tim je i oporavak znatno duži.

MOŽE SE REŠITI LASEROM

Najsavremenija metoda operacije katarakte je primena ultrazvuka (što pacijenti često nazivaju laserom) u eliminaciji zamućenog sočiva i ugradnja specijalno dizajniranog veštačkog sočiva koje ostaje trajno u oku i omogućava dobar vid kakav su pacijenti imali pre nastanka katarakte. Operacija se izvodi u lokalnoj kapljičnoj anesteziji, bezbolna je i traje svega 15-ak minuta.

POSTOJI STAROSNO OGRANIČENJE DO KADA SE MOŽE OPERISATI

Operacija katarkte uglavnom pogađa stariju populaciju. Pre same operacije neophodno je uraditi određene pretrage i odobrenje od strane interniste.

KATARAKTA SE JAVLJA SAMO KOD STARIJIH

Katarakta je zaista češća kod starijih osoba, međutim može se pojaviti i kod mlađih.

Nekada je katarakta povezana sa nekim oboljenjima. Osobe koje boluju od dijabetesa sklonije su tome da ranije razviju kataraktu. Upotreba pojedinih kapi za oči može dovesti do nastanka katarakte, a postoji i urođena katarakta sa kojom se deca rađaju. Katarakta može nastati i kao posledica povrede oka, upale oka i tada je jednostrana, odnosno javlja se samo na tom oku. Dok se nasledna katarakta kod potomaka javlja ranije i na oba oka.

KATARAKTA SE DOBIJA USLED ČITANJA I NAPREZANJA OČIJU

Katarakta nije posledica načina života, odnosno njena pojava ne zavisi od toga da li više čitamo ili ne, već je jednostavno posledica starenja. Međutim, neki od prvih simptoma koji se primete su vezani za rad na blizinu.

KATARAKTA SE MOŽE VRATITI

S obzirom na to da se tokom operacije ukloni prirodno sočivo i ugradi veštačko sočivo katarakta se ne može ponovo stvoriti. Ono što se međutim ponekada desi je da se razvije tzv. sekundarna katarakta. Tada se zamuti membrana na kojoj leži ugrađeno sočivo. Ovo se lako rešava laserskom intervencijom u ambulanti koja je bezbolna i traje svega 15-ak minuta.

OPERACIJA JE BOLNA

Operacija je bezbolna, što se postiže ukapavanjem lokalne anestezije u oko. Traje svega 10 minuta po oku, a pacijent odmah nakon operacije odlazi kući.

OPORAVAK NAKON OPERACIJE JE DUGOTRAJAN

Povratak većem broju svakodnevnih životnih aktivnosti je moguć već nakon nekoliko dana posle operacije. Teže fizičke i „prljave“ poslove, kao i dugu i noćnu vožnju, poželjno je izbegavati oko tri nedelje.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.