Iz ugla pacijentkinje Darije Marić Martinov: Skidanje dioptrije u Klinici Bulevar

Pacijentkinja: Ono što mi je tokom intervencije najviše značilo jeste što je doktorica bila veoma ljubazna i smirena. Objašnjavala mi je korak po korak. 

 

Do studentskih dana sam imala savršen vid. Međutim, gomila debelih, sitno kucanih knjiga koje sam pročitala tokom studija na pravnom fakultetu je učinila svoje – tako da sam već pri kraju studija bila prinuđena da nosim naočare. S obzirom na to da se naočare lako zagube, da se magle, kao i da moraju da se skidaju prilikom većine sportskih aktivnosti, u vodi i slično, kroz nekoliko meseci sam shvatila da za mene nisu najbolje rešenje. Počela sam da nosim sočiva i to jeste bio bolji izbor, adekvatniji mom stilu života i navikama, ali i dalje su postojali izvesni problem: oči su mi se brzo sušile, pekle su me, dešavalo se da sočiva ispadnu i izgube se, kao i da krenem na put, a zaboravim rezervna sočiva i nemam gde da ih kupim… prosto, iako mi je ovo pomagalo za vid više odgovaralo nego naočare, ni nošenje sočiva nije bilo idealno rešenje.

Moj suprug i ja smo istovremeno doneli odluku da se podvrgnemo laserskom skidanju dioptrije. Kako smo oboje vrlo analitični, danima smo istraživali o ovoj proceduri, načinu na koji se sprovodi, preduslovima za uspeh ali i eventualnim nuspojavama. Raspitivali smo se o različitim klinikama koje izvode taj zahvat i naposletku se odlučili za kliniku “Bulevar”. Biografije i reference članova tima, kao i iskustva prethodnih pacijenata su nam ostavile pozitivan dojam. Takođe, odgovaralo nam je što je klinika u Novom Sadu gde i mi živimo – to nam je olakšalo logistiku oko pregleda, ali i povratka kući nakon operacije, te dodatnih konsultacija kada je to neophodno. Ni finansijski momenat nije bio zanemarljiv, jer je klinika „Bulevar“ nudila najpovoljnije uslove za sprovođenje ove operacije.

Izuzetno ljubazan tim je bio dostupan za sve informacije. Kako nam se to dopalo, zakazali smo pregled kako bismo ustanovili da li smo dobri kandidati za ovu intervenciju. Pregled je bio vrlo detaljan i videlo se da su lekari krajnje posvećeni. Kada smo saznali da možemo da se podvrgnemo ovom zahvatu jer su uslovi ispunjeni sa medicinske strane, bili smo srećni, uzbuđeni ali i pomalo uplašeni. Iako je moj suprug bio prilično smiren, priznajem da je mene dan pred operaciju uhvatila trema, jer sam sa jedne strane jedva čekala da ponovo vidim jasno i bez sočiva, a sa druge sam imala strah od nepoznatog. Iako smo bili dobro informisani o proceduri i upućeni u to kako izgleda period oporavka, bila sam pomalo nervozna i kada smo došli na kliniku. Tamo su me opustili nasmejani radnici i lekari, koji su učinili da se osećam sigurno i uvereno da sam u dobrim rukama.

Izvršene su poslednje analize i pripreme i otišli smo na operaciju. Ono što mi je tokom intervencije na očima najviše značilo jeste što je doktorica bila izuzetno ljubazna i smirena. Nežno mi je objašnjavala korak po korak šta će se raditi i kakve ću senzacije u kom momentu imati. To je bilo naročito važno u trenutku kada se zaista sve pred okom zamrači. Iako to traje samo sekund, činjenica da me je doktorica upozorila da će se to desiti, da je to očekivano i samim tim ne predstavlja razlog za brigu pomogla mi je da se ne uplašim. Pored toga, neko od medicinskog osoblja mi je sve vreme držao ruku, što je bio više nego dobrošao vid podrške. Zahvat nije dugo trajao i suprug je odmah posle mene otišao na svoju operaciju. Zajedno smo se vratili kući gde smo u skladu sa uputstvima proveli ceo naredni dan u mraku kako ne bismo iritirali oči.

Vid nam se u tom periodu polako razbistravao. Na sledećoj kontroli se pokazalo da vidimo 150, odnosno 200% – što su duplo bolje vrednosti nego kod prosečnog čoveka! Teško je opisati našu radost i uzbuđenje što konačno vidimo oštro, jasno i bez ikakvih problema. Moj suprug ima brojne i raznovrsne hobije i izuzetno je fizički aktivan, tako da je činjenica da ne mora da brine o sočivima za njega predstavljala veliko olakšanje i omogućila mu da još više uživa u vremenu provedenom na raznim sportovima. Istovremeno, meni je bilo drago što mogu da čitam bez osećaja zamora očiju, da se spremam na putovanja bez beskrajnih preispitivanja gde su mi sočiva i da li sam spakovala tečnost za njih a i naposletku što ne moram da se pravdam i objašnjavam ljudima da im se nisam javila na ulici ne jer nisam želela već jer baš taj dan nisam stavila sočiva.

Sve u svemu, naše iskustvo sa klinikom „Bulevar“ je izuzetno pozitivno, kako zbog krajnje profesionalnog pristupa samoj intervenciji i povoljnih rezultata iste (ni dve godine kasnije dioptrija nam se nije vratila), tako i zbog vrlo ljubaznog osoblja koje je bilo dostupno i otvoreno za sva pitanja. Preporučili smo ovu kliniku članovima najuže porodice i prijateljima i oni su bili vrlo zadovoljni tretmanom i rezultatima. Radujemo se svakoj narednoj kontroli jer idemo tamo sa osmehom i bivamo dočekani jednako nasmejano i sa puno pozitivne energije.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.