Kako teče proces oporavka nakon LASIK operacije?

Kako teče proces oporavka nakon LASIK operacije?

LASIK operacija (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis) je popularna metoda laserskog skidanja dioptrije koja omogućava pacijentima da se reše dioptrijskih naočara i kontaktnih sočiva. Jedna od najčešćih pitanja koja se postavljaju pri razmatranju LASIK-a je: “Kako će izgledati proces oporavka?”. U nastavku teksta možete pročitati više o oporavku neposredno nakon laserskog skidanja dioptrije ali i o oporavku nakon nekoliko dana i nedelja posle intervencije.

Dan operacije – brz i bezbolan zahvat

LASIK operacija (laserska korekcija vida)  obično traje 5 minuta po oku i izvodi se u lokalnoj anesteziji koja se postiže kapanjem kapi. Laserska korekcija vida ima nekoliko kratkih koraka koji podrazumevaju pravljenje poklopčića na rožnjači (flepa), dejstvo lasera koji remodeluje rožnjaču i vraćanje poklopčića na mesto. Svi koraci su u potpunosti bezbolni a pacijent oseti samo blaži pritisak na oko.

Odmah nakon LASIK operacije

Nakon LASIK operacije videćete mutno, kao da gledate kroz vodu, ali dosta čistije nego bez naočara pre intervencije. Odmah se primeti razlika! Nakon izlaska iz operacione sale, uradićemo jedan kratak pregled očiju kako bismo se uverili da je sve u najboljem redu. Takođe, ponovo će Vam biti objašnjen čitav proces oporavka. 

Prvih nekoliko dana i nedelja nakon operacije

Prvi dan nakon obavlja se kontrolni pregled. Primetićete da je vid dosta bistriji nego juče. Dalje u tekstu možete pročitati kako teče postoperativni oporavak i čega se treba pridržavati.

  1. Korištenje kapi za oči – kao svaka druga operacija oka i korekcija vida laserskom metodom zahteva korišnjenje terapije dok traje postoperativni oporavak. Dobićete kapi za oči koje je potrebno redovno kapati. To uključuje antibiotsku terapiju kao i veštačke suze. Pre ukapavanja kapi obavezno operite ruke.
  2. Ne trljajte oči – ovo je još jedno univerzalno pravilo nakon što se učini operacija oka. Jedan vremenski period nakon intervencije zabranjeno je trljanje očiju kako ne biste uneli infekciju u oko ili izazvali povredu. Neki pacijenti nakon intervencije imaju potrebu da trljaju oči zbog blagog osećaja grebanja i nelagode te je potrebno dodatno da obrate pažnju na ovu preporuku.
  3. Ne umivajte se vodom sa česme – ovo pravilo je potrebno pratiti prvih 7 dana. Dovoljno je sterilnom gazom natopljenom fiziološkim rastvorom obrisati kožu oko predela očiju.
  4. Nošenje zaštitnih ili sunčanih naočara – kada izlazite iz kuće stavite sunčane naočare kako ne bi nešto upalo u oko i dovelo do povrede. Oko je osetljivije u periodu nakon intervencije.
  5. Izbegavanje napornih aktivnosti – tokom prvih nekoliko nedelja izbegavajte naporne aktivnosti i sportove kako biste smanjili rizik od povrede očiju.
  6. Nema kupanja u bazenu, jezeru, reci i moru – prvih mesec dana zabranjeno je kupanje u navedenim vodama kako ne bi došlo do infekcije jer se u ovim vodama mogu naći vrlo agresivni mikroorganizmi.

Nakon LASIK operacije Vaš vid će se postupno poboljšavati. Većina pacijenata primećuje značajno poboljšanje već sutra. Međutim, potpuni postoperativni oporavak može potrajati nekoliko nedelja ili čak i mesec dana.

Važno je napomenuti da se neki pacijenti suočavaju s privremenim nuspojavama poput suvoće očiju, te je potrebno kapati veštačke suze nakon intervencije, nekad i po nekoliko meseci. 

Redovni pregledi i praćenje

Nakon LASIK operacije, biće Vam zakazani redovni pregledi s Vašim hirurgom kako bi se pratio Vaš oporavak ii kako bismo bili sigurni da ceo proces protiče uredno. Tokom ovih pregleda, hirurg će proceniti kako se vaša rožnjača oporavlja i proveravati vašu vidnu oštrinu.

LASIK operacija može značiti značajno poboljšanje vašeg vida i oslobađanje od potrebe za dioptrijskim naočarima ili kontaktnim sočivima. Proces oporavka obično je brz i bezbolan, a većina pacijenata doživljava znatno poboljšanje u roku od nekoliko dana do nedelju dana. Važno je pratiti uputstva svog hirurga i redovno se javljati na kontrolne preglede kako bi oporavak, nakon što se učini operacija oka,  bio siguran i rezultat trajan.

Sada kada znate šta možete da očekujete, sigurni smo da je i Vaše samopouzdanje veće prilikom donošenja odluke o laserskom skidanju dioptrije kao odličnoj metodi za rešavanje od dioptrijskih naočara i kontaktnih sočiva. Lasersko skidanje dioprije je bezbedno i bezbolno.

Pre same intervencije potrebno je da Vas oftalmolog detaljno pregleda kao i da se urade snimanja rožnjače na osnovu kojih će proceniti da li ste pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije. 

Ukoliko ste zainteresovani za lasersko skidanje dioptrije zakažite konsultaciju sa našim oftalmolozima pozivanjem call centra na 021/ 661 00 00 ili popunjavanjem web formulara.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.