Kratkovidost: Kako da znate da li Vam treba dioptrija

Kratkovidost, poznata i kao miopija, postaje sve češća pojava, posebno među mladima. Visoka kratkovidost povezana je sa komplikacijama koje mogu oštetiti vid kao što su glaukom i ablacija mrežnjače. U ovom blogu možete se informisati o simptomima i načinu lečenja miopije.

Šta je kratkovidost?

Kratkovidost je refraktivna greška oka koja se javlja kada svetlost ne fokusira tačno na žutu mrlju (makulu), već se fokusira ispred nje. To dovodi do toga da osoba vidi bliske objekte jasno, ali udaljeni objekti postaju mutni. Kratkovidost se može razviti postepeno ili naglo a često dolazi do pogoršanja ko u pubertetu.

Simptomi kratkovidosti

Razumevanje simptoma kratkovidosti je prvi korak u prepoznavanju potrebe za dioptrijom. Evo nekoliko znakova koji ukazuju na to da biste mogli imati problem sa dioptrijom:

1. Zamagljen vid na daljinu

Ako primetite da vam je teško da fokusirate pogled na udaljene predmete, poput table u školi ili saobraćajnih znakova, to može biti znak da ste kratkovidi.

2. Često treptanje ili čkiljenje

Ako primećujete da često trepćete ili osećate umor i napetost u očima, to može biti posledica nastojanja da se fokusirate na stvari koje vam izgledaju mutno. Ovo roditelji često prvo primete kod dece kada posumnjaju da im dete ima problem sa vidom.

3. Glavobolje

Napetost očiju može uzrokovati glavobolje, posebno nakon dugog perioda čitanja ili rada na računaru. Ako primetite da se glavobolje često javljaju, to može biti upozorenje da Vam treba dioptrija za daljinu.

4. Problemi sa noćnim vidom

Kratkovidost može uticati i na vid u uslovima smanjenog osvetljenja. Ako imate problema sa vožnjom noću ili čitanjem pri slabom svetlu, to može biti znak da vam je potrebna dioptrija za daljinu.

5. Prilaženje televizoru

Deca koja imaju problem sa vidom obično prilaze bliže televizoru kako bi ga videla jasnije. Ako primetite ovo kod svog deteta odvedite ga na pregled kod oftalmologa.

Da li se kratkovidost može izlečiti?

Kada oftalmolog dijagnostikuje kratkovidost, propisaće Vam odgovarajuće dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva. Dioptrija za daljinu će Vam pomoći da vidite jasnije, smanjujući naprezanje očiju. Kod starijih od 18 godina, nakon što dodje do stabilizacije dioptrije, u obzir dolazi i lasersko skidanje dioptrije.

Lasersko skidanje dioptrije u lečenju kratkovidosti

Lasersko skidanje dioptrije je efikasan način da se rešite dioptrije za daljinu. To je kratka intervencija, u potpunosti bezbolna, a izvodi se u lokalnoj anesteziji (kapanje kapi).

Pre samog laserskog skidanja dioptrije potrebno je da se uradi detaljan očni pregled kako bi se utvrdila tačna dioptrija i procenilo stanje očiju odnostno da li ste pogodan kandidat za ovu intervenciju. Potrebno je da imate više od 18 godina kao i da Vam je dioptrija stabilna najmanje godinu dana. Ova intervencija se smatra jednom od najuspešnijih elektivnih medicinskih zahvata i odličan je način da se rešite dioptrijskih naočara i kontaktnih sočiva. Rezultati ove intervencije su trajni.

Kada posetiti oftalmologa?

Ako ste primetili neke od navedenih simptoma potrebno je da zakažete pregled kod oftalmologa kako bi vam odredio tačnu dioptriju. Zamagljen vid, glavobolje kao i slabiji vid noću mogu imati i druge uzroke koje je potrebno isključiti. Očni pregledi nisu rezervisani samo za osobe sa očiglednim problemima vida. Redovne oftalmološke kontrole preporučuju se svima, čak i onima koji misle da vide dobro. Važno je da proveravate dioptriju jednom godišnje kako bi se održao optimalan vid.

Kratkovidost je sveprisutna pojava u današnjem društvu. Prepoznavanje simptoma i pravovremeno reagovanje ključni su za očuvanje vida. Redovni oftalmološki pregled, pravilna upotreba ekrana i zdrav životni stil igraju ključnu ulogu u prevenciji i održavanju zdravih očiju. 

Ako primetite bilo kakve promene u svom vidu, nemojte dugo čekati već zakažite pregled pozivanjem našeg call centra ili popunjavanjem web formulara.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.