Noćno slepilo: Uzroci, simptomi i lečenje

Noćno slepilo: Uzroci, simptomi i lečenje

Noćno slepilo, poznato i kao niktalopia,  je simptom koji predstavlja ozbiljan problem za mnoge ljude širom sveta. Oni koji imaju loš vid noću suočavaju se sa značajnim izazovima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti tokom noći jer je očima teško da se prilagode uslovima niskog osvetljenja. Mnoga stanja izazivaju noćno slepilo i mogu zahvatati različite delove oka. Istražićemo uzroke i različite načine lečenja noćnog slepila, a posebno ćemo se osvrnuti na važnost redovnih oftalmoloških pregleda.

Šta je noćno slepilo?

Noćno slepilo je stanje koje karakteriše smanjena sposobnost vidljivosti u uslovima slabog osvetljenja, naročito tokom sumraka i noći. Noćno slepilo je simptom a ne zasebna bolest. Može značajno uticati na sposobnost pojedinca da prepozna objekte, učestvuje u saobraćaju u toku noći ili obavlja bilo koje druge aktivnosti koje zahtevaju dobar vid noću.

Koji su uzroci noćnog slepila?

Katarakta

Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog sočiva koje samim tim ne propušta dovoljno svetlosnih zraka u oko. Ovim kvalitet vida, pa i onog noćnog, može biti značajno narušen. Jedini način da se rešite katarakte je operacija. 

Glaukom

Glaukom predstavlja grupu oboljenja koja dovode do progresivnog stanjenja vlakana vidnog živca i njegovog postepenog propadanja (atrofije). Glavni faktor rizika za razvoj glaukoma je povišen očni pritisak ali se glaukom može u nekim slučajevima javiti i kada je očni pritisak u referentnim (normalnim) granicama. Jedna od karakteristika glaukoma je slab vid u uslovima lošeg osvetljenja. 

Nasledne bolesti

Loš vid noću može biti posledica mnogih genetskih tj naslednih bolesti mrežnjače kod kojih dolazi do poremećaja funkcije ili propadanja fotoreceptora (ćelije koje primaju svetlosne podražaje).

Retinitis pigmentosa je primer ovakvog poremećaja koji utiče na funkciju mrežnjače, dovodeći do progresivnog gubitka vida, posebno u uslovima slabog osvetljenja.

Nedostatak vitamina A

Nedostatak vitamina A može imati ozbiljne posledice po zdravlje, budući da je ovaj vitamin ključan za brojne vitalne funkcije organizma. Igra važnu ulogu u očuvanju vida, imunološkom sistemu, rastu i razvoju, kao i očuvanju zdravlja kože.

Prvi simptom nedostatka vitamina A može biti upravo loš vid noću odnosno problem sa adaptacijom oka na slabo osvetljenje. Nedostatak vitamina A se može javiti kada se on ne unosi u dovoljnoj količini hranom ili ukoliko postoji problem sa njegovim usvajanjem u digestivnom traktu.

Kada treba posumnjati na noćno slepilo?

Problemi sa prepoznavanjem objekata

Jedan od glavnih simptoma noćnog slepila je poteškoća u prepoznavanju objekata tokom noći. Ovo može otežati vožnju, hodanje ili obavljanje drugih svakodnevnih aktivnosti.

Slaba sposobnost adaptacije na mrak

Osobe sa noćnim slepiilom često imaju problem sa adaptacijom očiju na slabo osvetljenje što se najlakše primeti prilikom ulaska iz osvetljene u mračnu prostoriju. 

Preosetljivost na svetlost

Osetljivost na svetlost može biti pojačana kod onih sa noćnim slepilom. Ova preosetljivost može uzrokovati nelagodnost.

Očni pregled – ključ za dijagnostikovanje noćnog slepila

Redovan pregled oftalmologa je izuzetno važan za prevenciju i rano prepoznavanje mnogih očnih bolesti. Oftalmolog može identifikovati promene u vidu koje mogu ukazivati na noćno slepilo ili druge očne probleme. Rano otkrivanje bolesti može znatno uticati na uspeh lečenja.

Lečenje noćnog slepila

Lečenje noćnog slepila podrazumeva tretiranje uzroka koji je do njega doveo. Neki uzroci su izlečivi kao što su katarakta i deficit vitamina A. Genetske bolesti koje dovode do noćnog slepila nisu izlečive.

Noćno slepilo je složeno oftalmološko stanje koje zahteva pažljivo dijagnostikovanje i lečenje. Pregled oftalmologa igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju očnih bolesti i sprečavanju njihovo napredovanje a samim tim doprinose očuvanju vida. Uz pravilno dijagnostikovanje i odgovarajući tretman, mnogi ljudi sa noćnim slepilom mogu poboljšati svoj vid i kvalitet života.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.