Pucanje kapilara u oku: uzroci i lečenje

Pucanje kapilara u oku, poznato i kao sufuzija dovodi do krvarenja konjunktive (prozirnog omotača oka) koje često izaziva zabrinutost pacijenata. Iako ponekad može da izgleda dramatično, pucanje kapilara u oku obično nije ozbiljan medicinski problem. U ovom blogu istražićemo šta može biti uzrok pucanja kapilara u oku, razjasniti da li je potrebno lečenje i pružiti nekoliko saveta o tome kako se nositi s ovim neprijatnim, ali često bezopasnim stanjem.

Šta su kapilari i zašto pucaju?

Pre nego što krenemo detaljnije da obrađujemo ovu temu, važno je da razumete šta su kapilari i kako može da dođe do njihovog pucanja u oku. Kapilari su najmanji krvni sudovi u telu, odgovorni za transport kiseonika i hranljivih materija do ćelija i izlučivanje otpadnih produkata metabolizma iz ćelija. Kada pukne kapilar u oku, dolazi do izliva krvi ispod konjunktive. Ovo se vidi kao crvena mrlja na belom delu oka.

Uzroci pucanja kapilara u oku

 1. Povreda: Jedan od najčešćih uzroka pucanja kapilara u oku je povreda. Ovo može da se desi kod udarca u oko, ako upadne strano telo u oko ali i kod trljanja očiju. 
 2. Naprezanje: Pod naprezanjem podrazumevamo snažno kašljanje, kijanje, podizanje teških tereta. Ovi faktori mogu izazvati privremeno povećanje krvnog pritiska što može biti uzrok pucanja kapilara u oku.
 3. Visok krvni pritisak: Neregulisan krvni pritisak zbog naglih skokova može dovesti do toga da pukne kapilar u oku.
 4. Suv vazduh: Boravak u suvom okruženju ili izloženost suvom vazduhu može uzrokovati isušivanje očiju, što čini kapilare osetljivijim na pucanje. Ovo je posebno čest uzrok pucanja kapilara u oku tokom zimskih meseci kada je vazduh obično suv ili leti ukoliko sedite direktno ispod klima uređaja.
 5. Promene u atmosferskom pritisku: Nagla promena atmosferskog pritiska, kao što se dešava prilikom putovanja avionom, takođe može doprineti da pukne kapilar u oku.
 6. Upotreba kontaktnih sočiva: Kontaktna sočiva mogu izazvati iritaciju očiju, posebno ako se ne koriste ispravno ili ako se nose duže od preporučenog vremena. Ovo može povećati rizik od pucanja kapilara. Kako biste smanjli rizik, koristite pravilno kontaktna sočiva i koristite redovno veštačke suze kako bi vlažnost oka bila odgovarajuća.
 7. Očni bolesti: Određene očne bolesti, poput konjunktivitisa ili suvog oka, mogu povećati osetljivost kapilara i doprineti njihovom pucanju.

Lečenje

Važno je napomenuti da pucanje kapilara u oku obično ne zahteva posebno lečenje, jer se u većini slučajeva krvarenje povuče samostalno. Ipak, postoje neki koraci koje možete preduzeti kako biste ublažili simptome i ubrzali proces ozdravljenja:

 1. Izbegavanje faktora koji mogu da iritiraju oči: Ako koristite kontaktna sočiva, privremeno ih izbegavajte kako biste smanjili iritaciju očiju. Takođe, izbegavajte trljanje očiju ili izlaganje dimu i prašini.
 2. Koristite veštačke suze: Veštačke suze pomažu u održavanju hidratacije očiju i smanjenju suvoće koja može doprineti pucanju kapilara.
 3. Pravilna ishrana: Ishrana bogata vitaminom K i C može podržati zdravlje kapilara. Voće i povrće poput citrusa, paradajza, brokolija i spanaća su dobri izvori ovih vitamina.
 4. Posetite oftalmologa: Ako primetite često pucanje kapilara ili ako su simptomi praćeni drugim očnim problemima, posetite oftalmologa radi detaljnog pregleda. 


Iako pucanje kapilara u oku može izgledati zastrašujuće, u većini slučajeva nije znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Ovaj fenomen često prolazi samostalno, ali je važno pratiti simptome i konsultovati se s lekarom ako se problem često javlja ili ako postoji zabrinutost i sumnja na prisustvo drugih očnih bolesti. Održavanje zdravlja organizma i redovno kontrolisanje vida kod oftalmologa doprinosi očuvanju zdravlja očiju dugoročno.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.