Senilna degeneracija žute mrlje

Žuta mrlja ili makula predstavlja centralni deo mrežnjače zadužen za naš najprecizniji i najjasniji vid. Ako oko uporedimo sa fotoaparatom, makula bi bila senzor koji prima sliku. Očuvanje njenog zdravlja direktno utiče na naš kvalitet života.

Jedna od najčešćih bolesti koja pogađa žutu mrlju u starijem životnom dobu je senilna degeneracija žute mrlje.

Ovo je stanje koje dovodi do slabljenja centralnog vida dok periferni obično ostaje očuvan. Vid može slabiti postepeno godinama (suvi oblik) ili se to može desiti naglo, kroz nekoliko nedelja ili meseci (vlažni oblik). Ne dovodi do totalnog slepila ali može značajno otežati svakodnevne aktivnosti, čitanje i raspoznavanje lica. Najčešće se prvo javlja kod ljudi u pedesetim i šezdesetim godinama života. Tačan uzrok je nepoznat, povezana je sa konzumiranjem cigareta, gojaznošću, povišenim krvnim pritiskom, genetskom sklonosti.

Koji su simptomi senilne degeneracije žute mrlje?

Ova bolest obično počinje kao zamagljenje centralnog vida jednog ili oba oka. Linije koje su prave se čine iskrivljenim a napredovanjem bolesti dolazi do sve većeg slabljenja centralnog vida. Ovo sve otežava svakodnevni život i aktivnosti kao što su čitanje, gledanje televizije, prepoznavanje lica. Objekti se mogu činiti manjim nego obično a boje svetlije.

Koje su vrste senilne degeneracije žute mrlje?

Postoje dva oblika ove bolesti:

  • Suvi oblik – dolazi do nakupljanja masnih supstanci u žutoj mrlji i stvaranja druza. Vid slabi tokom nekoliko godina a u terapiji se koriste vitamini za oči. Može da pređe u vlažan oblik.
  • Vlažan oblik – podrazumeva stvaranje divljih krvnih sudova u žutoj mrlji koji propuštaju tečnost.

Kako se postavlja dijagnoza?

Kako bi se postavila tačna dijagnoza potrebno je uraditi detaljan oftalmološki pregled. Ovaj pregled je u potpunosti bezbolan. Oftalmolog Vam prvo odredi vidnu oštrinu potom sledi širenje zenica kapima a kada se one prošire vrši se pregled očnog dna sa biomikroskopom. Potrebno je uraditi i OCT snimanje žutih mrlja koje nam daje detaljniji uvid i omogućava pravovremeno ordiniranje terapije.

Kako lečimo vlažan oblik senilne degeneracije žute mrlje?

Avastin je lek koji najčešće koristimo u lečenju vlažnog oblika senilne degeneracije žute mrlje, bolesti oka uzrokvane dijabetesom i drugih stanja mrežnjače. Aplikuje se u staklasto telo oka kako bi usporio gubitak vida uzrokovan ovim bolestima.

Pripada grupi Anti-VEGF lekova. Način delovanja mu je takav da usporava i blokira nastanak abnormalnih krvnih sudova u oku koji lako propuštaju tečnost i krvare a time ozbiljno ugrožavaju vaš vid.

Avastin se daje u sterilnim uslovima. Oko se prvo anestezira kapima kako bi se otklonila bol i kako bi cela intervencija bila što ugodnija za vas.

Sledi ispiranje jodom i ubrizgavanje leka kroz beli deo oka tankom iglicom što traje svega nekoliko sekundi. Oko se zatvara sterilnom gazom koju skidate kada dođete kući kako biste mogli kapati anbtibiotsku terapiju.

Komplikacije kod ovakvog načina davanja leka (Avastina) su izuzetno retke.

  • Privremen skok očnog pritiska zbog povećanja količine tečnosti u oku je prolazan i ne ostavlja nikakve
  • Upala unutrašnjosti oka se može javiti kod 1 u 1000 slučajeva a ispiranje oka jodom pre

davanja leka kao i kapanje antibiotske terapije nakon su mere prevencije.

Lečenje se obično započinje sa tri injekcije, po jedna u razmaku od mesec dana. Stanje oka se potom prati na redovnim kontrolama i davanje leka ponavlja ukoliko za tim postoji potreba.

Primarna prevencija

Prestanak pušenja, smanjenje telesne mase i kontrola krvnog pritiska su faktori rizika na koje možemo da utičemo kod pacijenata koji su pod rizikom ili već imaju razvijene određene stadijume senilne degeneracije žute mrlje. Prevalenca ove bolesti kod bivših pušača je manja u odnosu na prevalencu kod pušača tako da prestanak pušenja ima svoje benefite. Preporučuje se redovna fizička aktivnost kao i pravilna ishrana.

Takodje, istraživanja su pokazala da određeni vitamini i minerali mogu pozitivno uticati i značajno usporiti progresiju bolesti te se koriste kao gotovi farmaceutski proizvodi. Danas postoji veliki broj ovih suplemenata a ono što je vrlo bitno prilikom njihove kupovine je da su proizvedeni po tzv.

AREDS 2 formuli, odnosno da se određeni vitamini i minerali u njima nalaze u tačno odredjenoj količini.

Vitamini nisu lek za senilnu degeneraciju

Ono što je vrlo bitno imati na umu je da vitamini i minerali nisu lek za senilnu degeneraciju žute mrlje i ne mogu vratiti vid koji je već oštećen ovom bolešću. Međutim, tačno odrećene količine nekih vitamina i minerala imaju ključnu ulogu u usporavanju napretka ove bolesti te mogu biti od velike koristi ljudima koji su pod povećanim rizikom.

Samoprovera vida Amslerovom rešetkom

Amslerova rešetka pomaže ljudima sa oboljenjem žute mrlje (makule) da kontrolišu svoje stanje u kućnim uslovima. Rešetka se sastoji od većeg broja kvadratića i centralne crne tačke u sredini. Test se izvodi za svako oko pojedinačno dok nosite naočare za čitanje, ukoliko su vam one potrebne.

Zatvorite jedno oko a drugim fiksirajte crnu tačku u sredini dok obraćate pažnju na vrtikalne i horizontalne linije rešetke.

Ukoliko primetiti da se linije krive, slika deformiše ili su prisutne mrlje unutar rešetke javite se oftalmologu!

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.