Slabovidost kod dece: sve što roditelji treba da znaju

Slabovidost kod dece: sve što roditelji treba da znaju

Slabovidost ili ambliopija može imati ozbiljne posledice i uticati loše na svakodnevni život deteta a za roditelje predstavlja ozbiljan izazov sa kojim se mogu susresti već u ranim fazama razvoja deteta. Najčešće se javlja slabovidost jednog oka ali se ovo stanje može javiti i obostrano. Slabovidost je takođe jedno od najčeščih problema kojim se bavi dečija oftalmologija. 

Već na samom početku treba napomenuti neprocenjivu važnost ranih  preventivnih očnih pregleda dece koja se ogleda u pravovremenom postavljanju dijagnoze i neodložnom započinjanju lečenje.

Šta je funkcionalna slabovidost?

Slabovidost, poznata i kao ambliopija, predstavlja smanjenje vidne oštrine na jednom ili oba koju ne možemo korigovati optičkim pomagalima (naočare, kontaktna sočiva). Ova vrsta slabovidosti nema organsku osnovu.  Najčešće se javlja u ranom detinjstvu i u zavisnosti od stepena izraženosti može nepovoljno uticati na razvoj vida deteta. 

Šta je urođena slabovidost?

Nekada slabovidost može imati organsku osnovu (urođjena slabovidost). Urođena slabovidost se javlja kod kongenitalne (urođene) katarakte kao i kod nekih bolesti mrežnjače.

Koji su uzroci slabovidosti kod dece?

Stanja koja mogu dovesti do slabovidost kod dece su različita. Neki od najčešćih uzroka slabovidosti su sledeći:

Razrokost (strabizam)

Strabizam se javlja kada se oči ne poravnavaju kako bi gledale istu tačku u isto vreme. Oči mogu biti usmerene prema unutra (konvergentni strabizam), prema spolja (divergentni strabizam), prema gore ili dole. Tada se javlja slabovidost jednog oka, jer se oko koje je u razrokom položaju isključuje iz funkcije i na njemu se razvoj vida zaustavlja. 

Dioptrija

Dioptrija se odnosi na refraktivne greške oka koje otežavaju pravilno fokusiranje slike na mrežnjaču (žutu mrlju). Ova stanja mogu se manifestovati kao kratkovidost (miopija), dalekovidost (hipermetropija) ili astigmatizam. Problemi sa dioptrijom često se javljaju u detinjstvu. Ukoliko postoji velika razlika u dioptriji izmedju dva oka, takodje može doći do razvoja slabovidosti.

Genetski faktori

Genetski faktori kao i uticaji iz spoljašnje sredine mogu imati uticaja na razvoj slabovidosti. 

Kako prepoznati simptome slabovidosti kod dece?

Slabovidost kod dece se može prepoznati u ranom detinjstvu što značajno poboljšava šanse za efikasno lečenje. Evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju:

Žmirkanje

Ukoliko primetite da vaše dete često žmirka, to može biti znak problema sa vidom.

Nespretnost

Deca koja slabo vide često mogu biti okarakterisana kao nespretna od strane vršnjaka ili roditelja jer su kod takve dece česti padovi, zapinjanje za predmete i slično.

Često trljanje očiju 

Često trljanje očiju kod dece takođe može ukazati na zamaranje očiju i probleme sa vidom.

Beli refleks u zenici 

Beli refleks umesto crvenog prilikom fotografisanja detetovih očiju može ukazivati na ozbiljne probleme sa vidom (između ostalog i na urođenu kataraktu) i tada je potrebno da se odmah javite oftalmologu.

Lečenje slabovidosti (tretmani za slabovidost)

Dijagnoza slabovidosti ne znači da je sve izgubljeno. Rano prepoznavanje i odgovarajući tretmani za slabovidost mogu dovesti do dobrih rezultata. Razvoj vidne oštrine traje do detetove sedme godine života te je potrebno započeti lečenje na vreme.

Redovni oftalmološki pregledi

Ukoliko primetite nešto od gore navedenih simptoma, da oko beži ili da se dete približava TV ekranu, telefonu ili tabletu potrebno je da ga odvede u što kraćem roku na oftalmološki pregled. U slučaju da ne primećujete da se nešto dešava sa očima i vidom vašeg deteta, prvi preventivni očni pregled je najbolje obaviti u trećoj ili četvrtoj godini života.

Nošenje naočara ili kontaktnih sočiva

Kako bismo podstakli razvoj vidne oštrine potrebno je da dete nosi korektivna dioptrijska pomagala. 

Zatvaranje oka flasterima (okluzija)

Zatvaranjem oka koje ima razvijeniju vidnu oštrinu okluzionim flasterima podstičemo drugo oko. Ovi flasteri se nekad nose naizmenično na oba oka po nekoliko sati u toku dana.

Hirurško lečenje

U nekim slučajevima, hirurške intervencije, poput operacije strabizma, mogu biti neophodne za ispravljanje problema sa vidom. Jedini način da se izleči kongenitalna katarakta i podstakne razvoj vida deteta je operacija.

Podrška roditelja

Psihološka podrška roditelja igra ključnu ulogu u emocionalnom i socijalnom razvoju dece koja imaju problem sa slabovidosti.

Slabovidost kod dece može predstavljati izazov, ali uz pravovremenu dijagnozu, lečenje i podršku roditelja, mnoga deca mogu razviti funkcionalan vid. Važno je da roditelji obrate pažnju na znakove i simptome slabovidosti, te da redovno vode decu na preventivne očne preglede. Ovo će omogućiti pravovremeno prepoznavanje a tretmani za slabovidost mogu da pruže detetu najbolju šansu za razvoj zdravog vida.

Ukoliko sumnjate da vaše dete ima problem sa vidom oftalmološki pregled možete zakazati pozivanjem našeg call centra na 021/661 00 00 ili popunjavanjem web formulara.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.