Šta podrazumeva kompletan oftalmološki pregled?

Šta podrazumeva kompletan oftalmološki pregled?

Najčešće pitanje koje nam pacijenti postavljaju kada zakazuju pregled oftalmologa je upravo ovo:”Šta podrazumeva kompletan oftalmološki pregled?”. Očni pregled ima nekoliko delova. Bitno je da ga redovno obavljate kako bi se na vreme uočile i pratile promene koje potencijalno mogu uticati na Vaš vid. 

Očni pregled podrazumeva precizno određivanje dioptrije i vidne oštrine, pregled prednjeg segmenta oka, merenje očnog pritiska, širenje zenica i pregled očnog dna (žute mrlje i vidnog živca). Moderna oftalmologija podrazumeva i određena snimanja oka poput OCT snimanja i snimanja rožnjačne topografije.

Razgovor

Pregled oftalmologa počinje razgovorom. Bitno je da napomenete koji su trenutni problemi sa vidom kao i da li ste prethodno lečili neke očne bolesti. Ukoliko imate neka sistemska oboljenja (povišen krvni pritisak, šećerna bolest i druge) ili ste alergični na neke lekove, recite Vašem oftalmologu.

Provera dioptrije i vidne oštrine

Očni lekar će Vam prvo odrediti kompjuterski dioptriju a potom će je proveriti uz pomoć naočara sa izmenjivim staklima različite dioptrije. Na ovaj način je određivanje dioptrije vrlo precizno, kako za daljinu i za blizinu. 

Pomoću određenih skala sa slovima različitih veličina očni lekar će Vam odrediti vidnu oštrinu odnosno kapacitet vida. 

Pregled prednjeg dela oka

Nakon odredjivanja dioptrije, očni pregled nastavljamo na posebnoj vrsti mikroskopa sa “procepnom” lampom koji nosi naziv biomikroskop.

Pod uveličanjem biomikroskopa a uz pomoć uskog snopa svetlosti koje pozicionira pod odrećenim uglom, očni lekar pregleda prednji deo oka (kapci, konjunktiva, rožnjača, prednja očna komora, dužica, zenica).

Očni pritisak

Pregled oftalmologa nastavlja se merenjem očnog pritiska. Očni pritisak je bitno proveravati jer je to glavni faktor rizika za razvoj glaukoma.

Oftalmologija je napredovala uz pomoć tehnologije tako da postoji više načina merenja očnog pritiska. U Očnoj klinici Bulevar imamo dve vrste aparata:

  • iCare tonometar – očni pritisak se meri brzo i bez prethodnog anesteziranja oka a za samo nekoliko sekundi dobijamo rezultate merenja. Ova metoda je pogodna za merenje očnog pritiska kod dece zbog svoje jednostavnosti izvodjenja.
  • Aplanacioni tonometar predstavlja zlatni standard za merenje očnog pritiska. Prvo se u oči ukapa lokalni anestetik i stavi mala količina fluoresceinske boje. Potom se na površinu oka prislanja poseban nastavak aparata i očitavaju se rezultati. Ovakav način merenja očnog pritiska je bezbolan. 

Širenje zenica

Širenje zenica nam dozvoljava da vidimo dublje strukture oka. Za širenje zenica koristimo nekoliko vrsta kapi koje u trenutku ukapavanja peckaju. Peckanje prolazi kroz nekoliko minuta. Potrebno je oko pola sata da se zenice prošire.

Dioptrija se određuje i na široku zenicu

Ukoliko oftalmolog proceni da je potrebno odrediće Vam dioptriju dok je zenica široka.

Kapi koje koristimo za širenje zenica opuštaju očni mišić koji menja oblik sočiva tako da isključujemo sposobnost sočiva da neutrališe deo dioptrije. Dakle, dioptrija koju odredimo dok su zenice široke je potpuna dioptrija oka. 

Pregled mrežnjače, žute mrlje i vidnog živca

Kad  se zenice u potpunosti prošire, vid će Vam se zamutiti. Tada će Vas očni lekar pozvati ponovo u ordinaciju kako bi se nastavio oftalmološki pregled.

Pomoću biomikroskopa i oftalmološke lupe koju postavljamo ispred oka moguće je pregledati strukture unutar oka. Sagledavaju se žuta mrlja, vidni živac, krvni sudovi mrežnjače kao i njen periferni deo koji može u nekim slučajevima imati degenerativne promene. 

U cilju očuvanja vida i prevencije njegovog gubitka, vrlo je bitno prepoznati rane znakove bolesti oka. Neke od najčešćih bolesti očiju sa kojima se susrećemo su katarakta, senilna degeneracija žute mrlje, dijabetička retinopatija i glaukom. Ukoliko se prepoznaju na vreme mogu biti uspešno lečeni.

Dodatna snimanja i dijagnostika

U nekim slučajevima klinički pregled nije dovoljan za postavljanje prave dijagnoze te je potrebno uraditi dodatna snimanja. Snimanja koristimo, pored postavljanja dijagnoze, još i za praćenje bolesti i odgovora na terapiju. 

U našoj klinici vršimo snimanja aparatima poslednje generacije.

OCT (optička koherentna tomografija)

Ovo je snimanje koje traje nekoliko minuta i u potpunosti je bezbedno jer je zasnovano na odredjenim osobinama svetlosti. Dobijamo snimke žute mrlje i živca koji nam omogućavaju da postavimo preciznu dijagnozu velikog broja bolesti oka kao i praćenje odgovora na datu terapiju. Neizostavan je deo pregleda kada sumnjamo na senilnu degeneraciju žute mrlje ili glaukom.

Ultrazvuk oka

Ultrazvuk oka se radi uz pomoć ultrazvučne sonde koja se prislanja na kapke prethodno zatvorenih očiju. Snimanje traje nekoliko minuta, bezbedno je i bezbolno. 

Vidno polje

Kompjuterizovano vidno polje je test kojim otkrivamo disfunkciju u centralnom ili perifernom vidu. Glaukom kao i neke neurološke bolesti vidnog živca ili centralnog nervnog sistema mogu dovesti do ispada u vidnom polju (deo prostora se ne sagledava) što se može registrovati ovim testom.

Kako bi rezultati ispitivanja bili što precizniji potrebno je da budete odmorni i koncentrisani pa preporučujemo da se radi u jutarnjim časovima.

Topografija rožnjače

Savremena oftalmologija podrazumeva i snimanje topografije rožnjače koje predstavlja mapiranje  prednje i zadnje površine rožnjače i omogućava nam da procenimo koliko je površina rožnjače pravilna, daje nam podatke o njenoj debljini i zakrivljenosti. 

Snimanje rožnjačne topografije vršimo u cilju dijagnostike i praćenja bolesti rožnjače (npr. keratokonus) a neizostavan je deo pregleda za laserko skidanje dioptrije i daje nam mogućnost da procenimo da li ste kandidat za isto.

Ukoliko Vam je potreban detaljan oftalmološki pregled tu smo za Vas.  Pregled možete zakazati već danas  pozivanjem našeg call centra na 021/661 00 00 ili popunjavanjem web formulara.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.