Titra vam kapak?

ŠTA JE TITRANJE KAPKA?

Svi smo nekad iskusili titranje ili igranje očnog kapka. Javlja se iznenada, neočekivano, a nekada može toliko odvlačiti pažnju da nas prekida u svakodnevnim aktivnostima i ometa u poslu. Ovo spontano, ponavljajuće grčenje mišića se javlja bez ikakvog razloga i obično brzo prolazi, ali približno jedan od 100 pacijenata dolazi na pregled naime zbog ovog problema. Nekada može biti uzrok zabrinutosti ili anksioznosti. Takvo stanje podrhtavanja kapaka se zove miokimija. Miokimiju karakterišu nevoljne kontrakcije mišića bez mišićne atr

ZAŠTO NASTAJE TITRANJE KAPKA?

Način nastanka titranja očnih kapaka još nije dobro proučena, i često se javlja bez ikakvog očiglednog uzroka. Najčešće se javlja kada ste umorni, pod stresom ili nakon dužeg gledanja u ekran.
Najvažniji uzroci su:

  • stres – postao je sastavni deo naših života, kako akutni tako i hronični. U stanjima stresa dolazi do pojačanog lučenja adrenalina koji dovodi do napetosti telesnih mišića pa i mišića kapaka a to posledično dovodi do titranja.
  • umor i nedostatak sna – kako fiizički tako i mentalni umor dovodi do pojačanog naprezanja mišića, pa i mišića kapaka a potom i do titranja kapaka. Nedostatak sna kao i nekvalitetan san su jedni od glavnih faktora rizika umora. Može dovesti i do drugih, ozbiljnih zdravstvenih problema.
  • suve oči i naprezanje očiju – preterano umaranje očiju i dug rad za računarom dovodi do isušivanja njihove površine, neprijatnih senzacija u predelu očiju i do naprezanja mišića kapaka.
  • visok unos kofeina u organizam - kofein se nalazi u kafi, čaju, gaziranim pićima kao i energetskim pićima. On je stimulans i utiče na mišiće očiju i kao takav može dovesti do titranja kapaka.
  • nedostatak vitamina B12 (kobalamina) koji može nastati kao rezultat prekomernog konzumiranja alkohola, nedovoljnog unosa ili neadekvatnog usvajanja ovog vitamina.
  • neravnoteže elektrolita natrijuma i kalijuma – prekomeran gubitak tečnosti ili dehidracija tokom prevelikih fizičkih napora je još jedan od razloga ali vrlo često se miokimija javlja i spontano bez ikakvog razloga
  • nedostatak magnezijuma – neke studije kažu da nedostatak magnezijuma u organizmu isto može dovesti do spontanih grčeva u mišićima očnih kapaka. Magnezijum je važan sastojak koji osigurava pravilno funkcioniranje svih mišića u telu.
  • alergija koja se ispoljava na očima – dovodi do svraba, otoka i pojačanog suzenja očiju. Trljanje očiju zbog simptoma alergije oslobađa histamin u tkiva očnih kapaka i u suzni film što takođe može uzrokovati titranje kapka.

KAKO MUGU DA ZAUSTAVIM TITRANJE KAPKA?

ada se javi titranje kapaka treba se zapitati kakav je naš životni stil i obično je znak da treba da usporimo. Potrebno je sprovesti higijenu sna u koliko ga nemamo dovoljno ili u koliko je nezadovoljavajućeg kvaliteta. Preporučuje se ići na spavanje kao i buđenje u isto vreme svaki dan a pre samog usnivanja treba se baviti aktivnostima koje nas opuštaju. Takođe se savetuje izbegavanje gledanja televizije, rada na računaru, mobilnom telefonu i tabletu nekoliko sati pre spavanja. Važno je izmeniti svakodnevne loše navike. Smanjite unos alkohola i kofeina i unosite dovoljno vode. Ishrana namirnicama bogatim vitaminom B12 kao što su ćureća džigerica, goveđe ili svinjsko meso, riba takođe omogućava brzi prolazak stanja i sprečava ponavljanje.
Konzumirajte hranu bogatu magnezijumom poput zelenog lisnatog povrća, banane, jogurta, avokada, suvog voća, semenki bundeve da biste uneli svoju dnevnu dozu.U koliko imate problem sa suvoćom očiju, dugo radite za računarom ili čitate, preporučuje kapanje veštačkih suza i korišćenje gelova za lubrikaciju očiju.

KADA DA SE JAVIM LEKARU?

Prolazni oblik titranja kapka ne zahteva lečenje jer se spontano gubi tokom 7-30 dana. Ponekad titranje kapaka može da ukaže na ozbiljnije neurološke probleme. Odmah potražite pomoć ako osetite uporno titranje oka, nagle promene u izgledu ili pokretu polovice lica (uključujući i kapaka) ili ako se oba kapka stežu tako čvrsto da je nemoguće otvoriti oči. To mogu biti znakovi ozbiljnih oftalmoloških ili neuroloških stanja.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.