Uzroci i prevencija crvenila oka

Crvenilo oka je čest problem koji se javlja kada krvni sudovi u oku postanu prošireni i podraženi. Crvenilo oka može biti privremeno i bezazleno, ali takođe može biti znak ozbiljnijeg problema sa okom. Pročitajte nešto više o tome kako nastaju crvene oči, koji su bezazleni uzroci a koji ozbiljni kao i da li treba koristiti kapi za oči protiv crvenila. 

Uzroci crvenila oka

 • Konjuktivitis – najčešće izaziva crveno oko. Ovo je infekcija ili upala konjunktive, tankog tkiva koje pokriva očnu jabučicu i unutrašnjost kapaka. U ovim slučajevima treba uraditi oftalmološki pregled na kojem će Vam oftalmolog propisati odgovarajuću terapiju.
 • Sindrom suvog oka – crvene oči su jedan od znakova suvoće jer se iritacija javlja kada oči nisu dovoljno podmazane suzama. U ovim slučajevima se koristi veštačke suze a ne kapi za oči protiv crvenila koje skupljaju krvne sudove i samo trenutno dovode do povlačenja crvenila bez rešavanja osnovnog problema.
 • Alergije – crvene oči mogu biti i posledica alergijske reakcije na prašinu, polen, kućne ljubimce ili druge alergene. Pored crvenila javlja se se svrab kao i pojačano suzenje očiju.
 • Infekcije i upale oka – crveno oko može biti posledica infekcije oka, poput blefaritisa (upale kapaka), keratitisa (infekcija rožnjače) ali i neke druge vrste upale. Vid može biti mutniji te u takvim slučajevima obavezno treba da Vas pregleda oftalmolog.
 • Umor očiju – dugotrajno gledanje u ekran računara, mobilnog telefona ili televizora može uzrokovati naprezanje očiju, mutniji vid, teže fokusiranje vida na bliske predmete ali  i izazvati crvenilo očiju.
 • Oštećenje rožnjače – bilo kakvo oštećenje rožnjače, poput ogrebotine, može izazvati crvenilo i nelagodnost (bol).
 • Kontaktna sočiva – nošenje kontaktnih sočiva, posebno kada se ne koriste ispravno ili se ne čiste redovno, može izazvati iritaciju i crvenilo očiju. Vrlo je bitno sprovoditi redovnu higijenu kontaktnih sočiva kako ne bi došlo do infekcije oka koja može bitii ozbiljna i loša po vid.
 • Subkonjuktivalno krvarenje (sufuzija, krvave beonjače) – krvave beonjače nastaju kada kapilari ispod konjunktive očiju puknu, što dovodi do iznenadnog crvenila očiju. Ovo se često dešava zbog skoka krvnog pritiska ili fizičkog naprezanja. Ovo stanje je benigno i povlači se postepeno kroz nekoliko nedelja. 

Prevencija crvenila oka

Crveno oko ima neke uzroke koje ne možemo u potpunosti izbeći ali postoje korisni saveti koji mogu pomoći u prevenciji ovog problema:

 • Održavanje higijene kontaktnih sočiva – ako nosite kontaktna sočiva pridržavajte se uputstva za njihovo nošenje i održavanje. Nikada ne spavajte sa sočivima, a kad ih ne koristite, pravilno ih čistite i čuvajte. Bitno je napomenuti da su kupanje i umivanje sa kontaktnim sočivima zabranjeni.
 • Odmorite oči – ako provodite dugo vremena gledajući u ekran ili obavljajući druge aktivnosti koje naprežu oči, pravite redovne pauze kako biste odmorili oči. Tako ćemo izbeći sindrom suvog oka ili bar ublažiti njegove simptome.
 • Koristite zaštitne naočare – u situacijama kad ste izloženi prašini, vetru ili hemijskim supstancama, nosite zaštitne naočare kako biste sačuvali oči od iritacije.
 • Izbegavajte alergene – ako znate da imate alergije, trudite se da izbegavate alergene kako biste sprečili alergijsku reakciju očiju.
 • Vodite zdrav način života – redovno vežbanje, zdrava ishrana i adekvatan unos vode pomažu u održavanju zdravlja očiju i sprečavanju problema poput suvih očiju (sindrom suvog oka).
 • Koristite veštačke suze – ako imate problema sa suvoćom očiju, veštačke suze mogu pružiti trenutno olakšanje.
 • Pregled oftalmologa – redovne posete oftalmologu su važne za otkrivanje potencijalnih problema s očima i ranu dijagnozu.

Kontaktna sočiva kao uzrok crvenila oka

Nepravilna higijena

Nedovoljna higijena prilikom rukovanja kontaktnim sočivima može dovesti do nakupljanja bakterija, prljavštine i sebuma na sočivima. To može iritirati površinu oka i izazvati infekciju i crvenilo oka. Infekcije očiju kod nosioca kontaktnih sočiva mogu biti vrlo ozbiljne. Pravilno pranje ruku pre nego što stavite ili izvadite sočivo, kao i korišćenje preporučenih sredstava za čišćenje, ključno je za održavanje higijene.

Dugo nošenje

Dugo nošenje može dovesti do smanjenja koncentracije kiseonika koji dopire do površine oka, što može iritirati oči i izazvati crvenilo. Važno je pridržavati se uputstava o vremenu nošenja i redovno praviti pauze. Nikada ne treba spavati sa sočivima.

Neodgovarajući materijal sočiva

Alergijske reakcije na materijale sočiva, iako vrlo retke, takođe mogu dovesti do crvenila i iritacije oka.

Lek za crvene oči

Ne postoji univerzalni lek za crvene oči. Najsigurnije je da Vas pregleda oftalmolog i da propiše odgovarajuću terapiju kako ne biste uzimali na svoju ruku.

Kapi za oči protiv crvenila koji sužavaju krvne sudove površine oka i tako smanjuju crvenilo mogu da zamaskiraju osnovni uzrok i otežaju lečenje.

Crvenilo oka može biti privremeno i bezazleno, ali takođe može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme. Ako primetite da crvenilo ne prolazi ili se pogoršava, ili ako imate druge zabrinjavajuće simptome kao što su bol, zamagljen vid ili gubitak vida, obavezno  zakažite očni pregled na 021/661 00 00 ili popunite naš web formular.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.