GREBANJE U OKU: Kako izvaditi špon iz oka?

Strano telo u oku je izuzetno neprijatan osećaj. Bilo da je špon u oku, prašina, ili bilo koje drugo sitno strano telo u oku, osećaj grebanja u oku i nelagodnost mogu biti veoma iritantni. U ovom blogu, istražujemo najčešće načine na koje strano telo može upasti, kako treba da postupate ukoliko Vam se to desi i čime isprati oči u tim slučajevima.

Strana tela mogu upasti u oko na različite načine, a neki od uobičajenih uključuju:

  • Vetar i prašina – vetar može nositi čestice prašine ili peska, cementa ili slično,  koje mogu upasti u oko. Ovo je jedan od najčešćih načina, naročito ukoliko u radnom okruženju imate sitne čestice prašine.
  • Trepavice – ponekad u oko može upasti trepavica i izazvati grebanje u oku kada je dovoljno isprati oko
  • Sportske ili radne aktivnosti –  Tokom sportskih aktivnosti ili građevinskih radova,  strana tela mogu dospevati u oko. Na primer, čestice boje, metala, drveta ili drugih materijala mogu nehotice upasti u oko. Špon u oku završi najčešće prilikom brušenja ili nekog drugog sličnog posla.
  • Kozmetika –  korišćenje šminke, maskare ili drugih kozmetičkih proizvoda oko očiju može ponekad dovesti do sitnih čestica ili komadića koji upadnu u oko.
  • Boravak u prirodi – prilikom boravka u prirodi, oči su izložene potencijalnim rizicima, uključujući insekte, lišće, grančice i slično.
  • Rad sa sitnim predmetima – rad sa sitnim predmetima ili alatima može rezultirati sitnim česticama koje mogu da završe u oku.
  • Kontaktna sočiva – ponekad se kontaktne sočiva mogu pomeriti i izazvati nelagodnost ili iritaciju. Ovo se najčešće dešava ukoliko zaspete sa kontaktnim sočivima ali se ona mogu pomeriti i spontano u toku dana.
  • Igračke –  deca se često igraju sitnim igračkama čiji manji delovi mogu upasti u oko i dovesti do povrede.
  • Lomljenje stakla ili plastike –  Ako se staklo, plastika ili drugi materijali polome u blizini očiju a pritom oči nisu zaštićene naočarima, male čestice mogu odleteti i izazvati povredu oka.

Da biste smanjili rizik od stranih tela koja upadaju u oko, preporučuje se nošenje zaštitne opreme (naočare, štitnici) prilikom obavljanja aktivnosti koje bi mogle izložiti oči riziku.

1. Smirite se i ne trljajte oči

Kada osetite da vam je neko strano telo ili špon u oku, nemojte paničiti. Trljanje očiju može samo pogoršati situaciju, jer se strano telo može zavući dublje ili uzrokovati povredu. Trljanjem možete pogoršati povredu i izazvati veći bol i grebanje u oku. Iako je veoma neprijatno a nekad i vrlo bolno, pokušajte da se smirite i nemojte trljati oči.

2. Operite ruke

Pre nego što dodirnete svoje oči, obavezno operite ruke sapunom i vodom. Možete ih i dezinfikovati nakon pranja ukoliko za to imate priliku. Čiste ruke smanjuju rizik od infekcije ako je potrebno da dodirnete oko.

3. Isperite oči

Čime isprati oči je jedno od čestih pitanja pacijenata u ovim slučajevima. Ako osećate da je špon ili drugo strano telo ostalo na površini oka, pokušajte da isperete oko blagim mlazem čiste vode. Možete koristiti čašu vode ili sterilni fiziološki rastvor za ispiranje. Držite oko otvoreno dok polako sipate vodu ili rastvor preko oka. Nežno trepnite nekoliko puta kako bi tečnost došla u kontakt sa stranim telom. Ovo može pomoći da strano telo sklizne sa površine oka ili da se razblaži ukoliko je iritirajuće.

Ispiranje očiju je takođe vrlo bitno ukoliko je došlo do povrede hemijskim sredstvom, a tada je oko potrebno isprati sa dosta vode.

4. Ne pokušavajte direktno da izvadite strano telo

Ovo je verovatno najvažnije pravilo. Nikako nemojte pokušavati sami da izvadite strano telo iz oka. Ovo će samo pogoršati stanje i dovesti do još većeg oštećenja. Mnogo je sigurnije da se javite na oftalmološki pregled.

5. Javite se hitno oftalmologu

Ako i dalje osećate nelagodnost ili iritaciju nakon ispiranja oka, najbolje je zakazati oftalmološki pregled. Oftalmolog će pažljivo pregledati oko pod mikroskopom i utvrditi najbezbedniji način da se strano telo izvadi.

Kada je reč o stranim telima u oku, naročito ako su duboko zavučena ili ako je u pitanju oštar predmet kao što je špon, nikada ne treba da rizikujete. Oči su veoma osetljive, i čak i manja povreda može dovesti do ozbiljnih problema.

Ukoliko se suočite sa situacijom gde vam je strano telo, poput špona, završilo u oku, pravilno postupanje je ključno. Obratite pažnju na svoje postupke, ne trljajte oči i isperite ih mlakom vodom. Ako je nelagodnost i nakon ispiranja prisutna, nemojte oklevati da odmah odete na oftalmološki pregled.

Pregled na našoj Klinici možete zakazati pozivanjem našeg call centra na 021/661 00 00.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.