Ko je idealan kandidat za lasersko skidanje dioptrije? LASIK ili PRK?

LASIK operacija, jedna od metoda laserskog skidanja dioptrije, postala je sve popularnija u poslednjim decenijama kao efikasan način za trajno rešavanje problema sa dioptrijom. Međutim, ova procedura nije pogodna za svakoga pa ćemo istražiti ko se smatra idealnim kandidatom za lasersko skidanje dioptrije, kako funkcionišu LASIK i PRK metode, i koliko je važan detaljan očni pregled pre odluke o ovoj operaciji.

Lasersko skidanje dioptrije – šta to zapravo podrazumeva?

Lasersko skidanje dioptrije je hirurški zahvat koji se izvodi na rožnjači (prednji prozirni deo oka) u cilju korekcije problema sa vidom odnosno kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. LASIK operacija, kao najpopularnija metoda laserskog skidanja dioptrije, postala je sinonim za brzo, bezbolno i efikasno rešenje dioptrijskih problema.

Na kom principu funkcioniše LASIK operacija?

LASIK operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji prilikom koje se samo kapaju kapljice. Ovo je dovoljno da cela procedura bude bezbolna. U toku intervencije se napravi flep (poklopčić), on se potom podigne a zatim se visoko preciznim laserom preoblikuje rožnjača što omogućava svetlosti da pravilno ulazi u oko, fokusira se na žutu mrlju, i stvara jasan vid. Operacija je brza i bezbolna, a većina pacijenata primeti poboljšanje vida odmah nakon operacije.

Ko je idealan kandidat za lasersko skidanje dioptrije? 

Iako je lasersko skidanje dioptrije napravilo revoluciju i znatno poboljšalo kvalitet života velikom broju ljudi, ne može svako biti idealan kandidat. Evo nekoliko ključnih faktora koje oftalmolog uzima u obzir prilikom donošenja odluke o laserskom skidanju dioptrije:

  1. Stabilna dioptrija – da bismo Vam laserski skinuli dioptriju ona treba da bude stabilna godinu dana unazad. Ako je dioptrija u konstantnoj promeni, oftalmolog će preporučiti da ipak sačekate sa laserskim skidanjem dioptrije kako bi, kad bude za to došlo vreme, mogli da je skinete u celosti.
  2. Zdravlje oka – oči kandidata moraju biti zdrave. Prisustvo drugih očnih bolesti, poput glaukoma ili degeneracije žute mrlje, može uticati na uspešnost laserskog skidanja dioptrije. Drugim rečima, u nekim slučajevima, iako u  potpunosti skinemo dioptriju, ne možete da vidite dobro jer je druga bolest oka dovela do smanjenja oštrine vida (koju lasersko skidanje dioptrije ne može da popravi).
  3. Karakteristike rožnjače – potrebno je da rožnjača zadovolji određene kriterijume u smislu debljine i zakrivljenosti kako bismo znali da je sigurno laserski skinuti dioptriju kod Vas.
  4. Opšte zdravlje organizma – pacijenti treba da budu u dobrom opštem zdravstvenom stanju. Oftalmolog će uzeti u obzir i druge zdravstvene faktore, poput dijabetesa, koji mogu uticati na zarastanje rožnjače nakon operacije.
  5. Realna očekivanja – jako je bitno da kandidati imaju realna očekivanja u vezi sa rezultatima. LASIK kao PRK mogu značajno poboljšati vid, ali ne garantuje da će on biti savršen. Takodje, lasersko skidanje dioptrije ne može da popravi stanje slabovidosti oka (stanje kod kojeg se vidna oštrina nije razvila u potpunosti već samo do određenog stepena).

LASIK ili PRK?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od mnogih faktora kao što su Vaš životni stil, karakteristike rožnjače i visina dioptrije. 

PRK (fotorefraktivna keratektomija) je takodje jedna od metoda laserskog skidanja dioptrije i predstavlja siguran i efikasan način za eliminisanje dioptrije.

Za razliku od LASIK-a, PRK ne zahteva pravljenje flepa rožnjače, već se površinski sloj rožnjače (epitel) uklanja kako bi se omogućilo oblikovanje ispod njega. Zatim, laser precizno oblikuje rožnjaču prema individualnim potrebama pacijenta. Epitel zaraste nekoliko dana nakon intervencije. Budući da PRK ne uključuje stvaranje flepa na rožnjači, ova metoda je lakša i sigurnija za izvođenje.

PRK može biti odabrana kao opcija za pacijente koji nisu kandidati za LASIK zbog određenih zdravstvenih ili anatomskih karakteristika oka kao i kod sportista (kontaktni sportovi).

Očni pregled – prvi korak ka laserskom skidanju dioptrije

Pre nego što se odlučite za lasersko skidanje dioptrije, obavezno je uraditi detaljan očni pregled. Prilikom pregleda određuje se dioptrija na usku i na široku zenicu, meri se očni pritisak, pregleda se očno dno (vidni živac i žuta mrlja) i obavljaju se detaljna snimanja oka kako bismo utvrdili da li postoje neki od faktora rizika za lasersko skidanje dioptrije koji bi mogli uticati na rezultate operacije. U toku pregleda možete pitati sve što Vas zanima vezano za lasersko skidanje dioptrije od načina izvođenja operacije do procesa oporavka.

Lasersko skidanje dioptrije može vas osloboditi od naočara i kontaktnih sočiva ali nije rešenje za svakoga. Idealni kandidati su obično osobe sa stabilnom dioptrijom, zdravih očiju, dobrog opšteg zdravlja, i realnih očekivanja.

Čekamo Vas na pregledu za lasersko skidanje dioptrije. Možete ga zakazati popunjavanjem web formulara ili pozivanjem call centra na 021/661 00 00.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.