Kako šećerna bolest oštećuje oči

Dijabetes pogađa sve delove tela, u opasnosti su srce, bubrezi i krvni sudovi, a s njima i oči mogu postati ugrožene.
Redovni pregledi kojima se mogu utvrditi promene na očnoj pozadini su ključni za pravovremeno lečenje i dugotrajno očuvanje vida. Osim pregleda očne pozadine od izuzetne je važnosti redovna kontrola šećera u krvi i održavanje vrednosti šećera u granicama normalnih vrednosti. Od momenta postavljanja dijagnoze dijabetesa potreban je pregled kod oftalmologa jednom godišnje ili češće ukoliko oftalmolog to proceni.

Kako dijabetes utiče na oči

Oko osobe s dijabetesom podložnije je nastanku različitih upala i degenerativnih procesa, a dolazi i do ranijeg nastanka katarakte. Dijabetička retinopatija je jedna od najozbiljnijih komplikacija dijabetesa i ukoliko se na vreme ne leči vodi u trajni gubitak vida.
Dijabetička retinopatija predstavlja oštećenje zidova krvih sudova oka usled povećanih koncentracija šećera u krvi. To dovodi do smanjene prokrvljenosti i ishrane zadnjeg dela oka- mrežnjače. Kao posledica odbrane organizma stvaraju se novi, nekvalitetni krvni sudovi koji propuštaju tečnosti krvi i masnoće u okolno tkivo.

Vrste dijabetičke retinopatije

Neproliferativna dijabetička retinopatija se obično javlja u prvih 8-10 godina trajanja bolesti. U ovoj fazi pacijent uglavnom nema nikakvih smetnji sa vidom, osim ukoliko se ne javi otok u centru za vid-žutoj mrlji, a promene na krvim sudovima oka postoje, koje se mogu utvrditi pregledom očnog dna.
Proliferativna dijabetička retinopatija
U ovom stadijumu dolazi do težih promena na krvnim sudovima i određeni delovi retine nemaju adekvatnu ishranu, što rezultuje stvaranjem novih nekvalitetnih krvih sudova i nastanku krvarenja u okolna tkiva. Ova krvarenja dovode do pojave zamućenja u staklastom telu ili do težih poremećaja vida. Mogu se javiti i novi krvni sudovi na prednjem delu oka-na dužici i posledično povećanog očnog pritiska ( sekundarni glaukom). U određenim slučajevima oboleli ne primećuju nikakve simptome, a promene na očima su u uznapredovaloj fazi.

Dijabetička makulopatija

Može nastati u bilo kojoj fazi dijabetičke retinopatije i predstavlja otok u makuli-žutoj mrlji koja je zadužena za centralni vid, samim tim pacijent znatno lošije vidi.

Kako se postavlja dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu detaljnog pregleda očnog dna, a kako bi se preciznije utvrdilo stanje žute mrlje i efekat terapije radi se optička koherentna tomografija (OCT) ili dodatna dijagnostička snimanja (angiografija)

Lečenje

Laser fotokoagulacija je metoda kojom se uništavaju nedovoljno ishranjena područija retine ( izvan žute mrlje) i na taj način se sprečava rast novih nekvalitetnih krvih sudova i prekidanje krvarenja iz već postojećih krvnih sudova. Radi se ambulantno, u kapljičnoj anesteziji.

Ubrizgavanje anti VEGF faktora u oko

Daje se lek u očnu duplju u vidu injekcije koja ima mogućnost da zaustavi rast novih krvih sudova, povlači postojeće divlje krvne sudove i otok u žutoj mrlji.
Vitrektomija je operativno lečenje rezervisano za uznapredovale forme dijabetičke retinopatije. Radi se kad postoji veća količina krvi u oku,u slučaju postojanja ožiljnog tkiva i vezivinh traka koje povlače očno dno i mogu dovesti ili su već dovele do odvajanja od podloge-ablacija retine.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.