Operacija katarakte

Oporavak nakon operacije katarakte

Katarakta dovodi do slabljenja, a u poslednjoj fazi zamućenja sočiva, dolazi i do gubitka vida. Katarakta se može izlečiti isključivo operacijom, koju je najbolje što ranije obaviti, jer je tada i oporavak lakši.

ŠTA JE KATARAKTA

Katarakta predstavlja zamućenje prirodnog sočiva u oku, zbog kojeg pacijent primeti slabljenje vida. Od postepenog zamućenja, vremenom dolazi i do privremenog slepila usled potpunog zamućenja sočiva u poslednjoj fazi bolesti koju nikako ne bi trebalo dozvoliti da se razvije.

Kada se pojavi katarakta, nju nije moguće izlečiti kapima, poboljšati vid naočarima, sa jačom dioptrijom, niti je ublažiti posebnom ishranom. Katarakta se može ukloniti isključivo operacijom. Savremena metoda operacije ultrazvučnom tehnikom omogućava bezbednu operaciju katarakte u njenom ranom stadijumu sa pojavom prvih smetnji vida, umesto mučnog čekanja da katarakta sazri i prolaska kroz stanje privremenog slepila.

Ultrazvučnim aparatom odstranjuje se sadržaj zamućenog sočiva u ovojnici, odnosno kapsuli prirodnog sočiva, i ugrađuje se savitljivo specijalno dizajnirano veštačko intraokularno sočivo koje ostaje trajno u oku, preuzimajući funkciju prirodnog sočiva.

KADA JE PRAVO VREME ZA OPERACIJU KATARAKTE

Preporuka je da se operacija obavi onda kada oslabljen vid, koji katarakta izaziva, počne da ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Važno je napomenuti da, ukoliko se katarakta operiše u ranijoj fazi, operacija je bezbednija, kraće traje i prolazi sa minimalnim procentom komplikacija, a oporavak vida je daleko brži.

DA LI JE OPORAVAK NAKON OPERACIJE BOLAN

U prvih nekoliko dana posle operacije, većina pacijenata nema nikakve ili minimalne smetnje kao što su blagi osećaj grebanja i peckanja, a ređe crvenilo i suzenje oka. Svi navedeni simptomi su normalni i postepeno nestaju.

KAKO DA SE PONAŠAM NAKON OPERACIJE KATARAKTE

Oftalmolog će svakom pacijentu nakon operacije naglasiti da u postoperativnom oporavku ne sme trljati oči.

Treba da se umiva pažljivo, bez pritiskanja očiju, uz brisanje blagim tapkanjem. Prilikom pranja kose, potrebno je voditi računa da šampon ne dođe u kontakt sa očima.

Zabranjeno je saginjanje, podizanje teškog tereta i teži fizički poslovi u prve 2-3 nedelje. Isti režim odnosi se i na sportske aktivnosti, kao i plivanje.

U cilju prevencije infekcija, treba izbegavati boravak u prljavim, prašnjavim, klimatizovanim i zadimljenim prostorijama.

Vožnja je dozvoljena 5-7 dana posle operacije, ali umerenim tempom. Duge, naročito noćne, vožnje svakako treba izbegavati prve 2-3 nedelje.

Ženama se skreće pažnja da ne koriste šminku za oči u prve 2-3 nedelje nakon operacije.

POVRATAK NA POSAO NAKON OPERACIJE KATARAKTE

Svim pacijentima koji su u radnom odnosu, oftalmolog će prepisati poštedu od rada u određenom periodu posle operacije katarakte.

Dužina bolovanja zavisi najviše od vrste zanimanja i radnog mesta, ali i subjektivnog osećaja pacijenta nakon operacije.

KONTROLNI PREGLEDI NAKON OPERACIJE

U postoperativnom periodu je veoma važno da pacijent bude disciplinovan i da se pridržava uputstava lekara, koje pacijent dobija usmeno i pismeno.

Potpuna stabilizacija vida traje oko 2-3 nedelje. U ovom periodu obavezno je svakodnevno primenjivati terapiju propisanu od strane oftalmologa i pridržavati se posebnog higijenskog režima, kao i režima svakodnevnih aktivnosti.

Neophodno je redovno ići na kontrole, kako bi se pratilo stanje operisanog oka i adekvatno vodila terapija. Prva kontrola je dan nakon operacije, a sledeća posle 7 dana.

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.