Jednim zahvatom rešite se dioptrije i katarakte

Ne postoji jedna metoda korekcije vida za sve pacijente. Na osnovu temeljnog pregleda, načina života i potreba pacijenata određujemo koje je najbolje rešenje za svakog pacijenta individualno.

KAKO SE REŠITI DIOPTRIJE I KATARAKTE

Napretkom tehnologije i usavršavanjem dizajna intraokularnih sočiva pacijentima je na raspolaganju veliki izbor premijum i standardnih sočiva, kojima se rešava dioptrija i katarakta, jednim zahvatom.

Jedno od najčešćih pitanja pacijenata jeste koje sočivo ugraditi. Ne postoji jedno savršeno sočivo za sve. Biramo ih individualno prema potrebama, načinu života pacijenta i na osnovu utvrđenog kompletnog zdravstvenog stanja očiju nakon detaljnog pregleda.

Pacijent treba da razmisli pre operacije i ugradnje sočiva o pitanjima: Da li biste želeli da vidite na svim udaljenostima bez naočara? Da li Vam nošenje naočara za daljinu i/ili blizinu predstavlja napor i smetnju?

ŠTA SU INTRAOKULARNA SOČIVA

Intraokularna sočiva su veštačka sočiva koja se ugrađuju umesto prirodnog očnog sočiva.

Ta sočiva su napravljena od biokompatibilnih materijala, tako da su inertna, odnosno ne izazivaju nikakve upalne reakcije u oku. Iz tog razloga, kad se ugrade, mogu da ostanu u oku doživotno i nije moguće da ih oko odbaci.

KADA SE UGRAĐUJU INTRAOKULARNA SOČIVA

Intraokularna sočiva se ugrađuju u toku operacije katarakte, umesto zamućenog prirodnog očnog sočiva, ili u toku operacije refraktivne zamene sočiva, kako bi se uklonila dioptrija.

KOJE VRSTE INTRAOKULARNIH SOČIVA POSTOJE

Osnovna podela intraokularnih sočiva je na monofokalna – sočiva sa jednim fokusom i multifokalna – sočiva sa više fokusa. I jedna i druga mogu biti i torična – kad koriguju i astigmatizam (cilindar) rožnjače kod pacijenata koji ga imaju.

MONOFOKALNA SOČIVA

Monofokalna sočiva su ona koja, kako im i sam naziv kaže, imaju jedan fokus. Ona omogućavaju dobar vid na jednoj distanci, obično na daljinu, bez nošenja naočara. Pod daljinom se podrazumeva sve što je dalje od jednog metra (vožnja automobila, gledanje televizije, fizičke i sportske aktivnosti…), dok su za gledanje na blizinu potrebne naočare (čitanje, gledanje u telefon, tablet, računar i drugo…). Ukoliko pacijenti imaju značajan astigmatizam rožnjače, onda je potrebno ugraditi neko od toričnih monofokalnih sočiva koja koriguju i cilindar.

REVOLUCIONARNO MONOFOKALNO SOČIVO – TECNIS EYHANCE

Danas, većina monofokalnih sočiva ispravljaju vid kako bi pomogli pacijentima sa kataraktom da vide stvari na daljinu, i na taj način ne poboljšavaju srednji vid koji je potreban za mnoge važne svakodnevne aktivnosti. TECNIS Eyhance IOL je napredna generacija sočiva koja povećava očekivanja uspostavljena kod monofokalnih sočiva pružajući poboljšani srednji vid.

Ta karakteristika omogućava većini pacijenata da sa lakoćom obavljaju određene aktivnosti koje zahtevaju vid na srednjoj udaljenosti i da se bave aktivnostima od ličnog interesa, uključujući omiljene hobije, poput kuvanja, čitanja sa mobilnog telefona ili čitanja knjige.

MULTIFOKALNA SOČIVA

Multifokalna sočiva su sočiva o kojima se najviše priča poslednjih godina i za koje se pacijenti najviše interesuju. Jednostavno, njihovom ugradnjom pacijentima je omogućeno da praktično postanu nezavisni od nošenja naočara. Postoji veliki broj različitih vrsta multifokalnih sočiva, ali se danas najčešće ugrađuju trifokalna sočiva. Trifokalna multifokalna sočiva omogućavaju jasan vid bez nošenja naočara na daljinu (vožnja, gledanje televizije, sportske aktivnosti…), na srednjoj distanci od oko 60 cm (desktop računar, laptop) i na blizini od oko 40 cm (čitanje, mobilni, telefon, tablet).

NEDOSTACI MULTIFOKALNIH SOČIVA

Zbog svog optičkog dizajna i postojanja više fokusa, postoje neke nuspojave koje pacijenti primećuju nakon ugradnje multifokalnih sočiva, pogotovo u ranom postoperativnom periodu. To se ogleda u primećivanju haloa (svetlosnih prstenova) oko fokalnih svetlosnih izvora (kao što su automobilski farovi) u uslovima smanjene osvetljenosti (veče i noć). Takođe u odnosu na sočiva sa jednim fokusom, u uslovima smanjenog osvetljenja, ona daju nešto slabiju kontrastnu osetljivost (ovo je kod multifokalnih sočiva poslednje generacije minimalno prisutno). Te propratne optičke pojave vremenom postaju sve manje i posle par nedelja i meseci ih pacijenti primećuju u znatno manjoj meri. To je proces neuroadaptacije, odnosno navikavanja centara za vid u mozgu na novonastalu situaciju. I ako većina pacijenata primećuje te optičke fenomene, mnogima ne smetaju.

KOJI SU PREDUSLOVI ZA UGRADNJU MULTIFOKALNIH SOČIVA

Da bi se savetovala ugradnja multifokalnih sočiva potrebno je da bude ispunjeno nekoliko uslova. Potrebno je da oko bude zdravo, bez patoloških promena (kao što su bolesti žute mrlje, uznapredovali glaukom, keratokonus, hronična izražena suvoća oka, uznapredovali glaukom i druge). Izuzetak je katarakta, kad je u toku uklanjanja katarakte moguće ugraditi multifokalna sočiva. Da li su ispunjeni preduslovi za ugradnju multifokalnih sočiva i da li se njihova ugradnja preporučuje utvrđuje se na detaljnom pregledu.

KOME SE PREPORUČUJE UGRADNJA MULTIFOKALNIH SOČIVA

Najbolji kandidati za ugradnju multifokalnih sočiva su hipermetropi (dalekovide osobe). S obzirom na to da one imaju i dioptriju za daljinu i za blizinu, one imaju i najviše koristi od ugradnje multifokalnih sočiva. Potom slede presbiopi – odnosno pacijenti koji imaju samo dioptriju za čitanje. Njima se eliminisanjem potrebe za nošenjem naočara za blizinu značajno povećava kvalitet života. Situacija je kompleksnija kod miopa (kratkovide osobe sa minus dioptrijom). Veliki broj kratkovidih osoba, i ako ima slabiji vid na daljinu, može i nakon 45. godine života da čita bez naočara, tako da se kod njih ređe obavlja ugradnja multifokalnih sočiva. Za pacijente koji razumeju sve prednosti multifokalnih sočiva, koji vode aktivne živote i kojima su naočare smetnja, a koji razumeju i (najčešće minimalne) neželjene propratne pojave mutlifokalnih sočiva i koji su spremni na period navikavanja, multifokalna sočiva su idealno rešenje, koja značajno podižu kvalitet života i kod naših pacijenata često postaju najbolja odluka.

SAVRŠEN VID ZAHVALJUJUĆI SYNERGY SOČIVU

Synergy sočivo predstavlja revolucionarno rešenje koje pruža jasan vid na svim udaljenostima.

Prednosti Synergy sočiva:

  1. Ne postoji „zona prelaza“

Bez obzira na kojoj udaljenosti se nalazi predmet, slika je uvek jasna, bez zamućenja.

  1. Očuvanje kontrastne osetljivosti

Kontrastna senzitivnost ke sposobnost našeg oka da do najsitnijih detalja razlikuje svetlije i tamnije nijanse. Dosadašnja multifokalna intraokularna sočiva su smanjivala kontrastnu senzitivnost, posebno u noćnim uslovima, odnosno u uslovima sa smanjenom količinom svetlosti. Synergy sočivo zadržava kontrastnu senzitivnost očiju.

  1. Smanjeno rasipanje svetlosti

Nakon implantacije multifokalnih intraokularnih sočiva bilo je rasipanje svetla koje je obično trajalo do 6 meseci nakon intervencije. Sa Synergy sočivom najnovije generacije osećja rasipanja svetla je beznačajan, a većina pacijenata ga uopšte ne primećuje.

 

Zakažite pregled

online putem ili na broj 021/661-00-00.